Zijn je collega's al AI-geletterd? (Dat is namelijk wel verplicht)
Althans, als ze 'iets' met AI doen
Goedemorgen,
Vanaf deze week moet iedereen die met AI werkt genoeg van AI begrijpen om het op een verantwoorde manier te gebruiken. Wat betekent dat voor jou en je collega’s? Een aantal vragen en antwoorden.
Wat is er aan de hand? Iedereen die met AI werkt, moet weten wat de mogelijkheden, risico’s en potentiële schade zijn bij het inzetten van AI. Dat wordt AI-geletterdheid genoemd. Dat geldt voor zzp’ers, bestuurders, toezichthouders, werknemers en de medezeggenschapsraad: of ze ChatGPT of Perplexity gebruiken, ze moeten snappen hoe het werkt.
Is het dus verplicht? Volgens de Europese AI Act wel. Het goede nieuws: organisaties die niet aan de verplichting voldoen, krijgen geen boetes opgelegd. Het slechte nieuws: als je organisatie de fout in gaat met het gebruik van AI en die fout is verergerd door onvoldoende kennis bij medewerkers, dan leidt dat tot hogere straffen.
Hoe groot is de kans nou dat mijn (vreselijk slimme en getalenteerde) collega’s de fout ingaan met AI? Ten eerste: AI-geletterdheid helpt niet alleen om schade te voorkomen, maar ook om AI effectief in te zetten (Ik schreef daar een hoofdstuk over in ‘AI, voorbij de hype’, dat ik integraal op mijn site zette).
Ten tweede: er zijn helaas genoeg voorbeelden van slimme en getalenteerde mensen die niet zo slim omgaan met AI:
Een advocaat die een pleidooi laat schrijven door ChatGPT, waardoor er verzonnen bronnen in zijn verhaal terechtkomen.
Wat te denken van de developers van Samsung die AI gebruikten om code te genereren, waardoor bedrijfsgeheimen uitlekten?
Herinner je de rechter nog die een vonnis onderbouwt met ChatGPT en onder vuur komt te liggen?
Ik laat de toeslagenaffaire en de misstanden bij de IND, DUO en Gemeente Rotterdam buiten beschouwing, waar de inzet van AI leidde tot discriminatie.
Een luchtvaartmaatschappij kwam in de problemen omdat de AI-chatbot kortingen beloofde die niet bestonden. De rechter oordeelde dat die kortingen toch geldig waren.
Ook met de beste bedoelingen en gedegen opleiding kan AI voor misstanden zorgen. Daarom is AI-geletterdheid zo belangrijk. Fijn dat de EU daarover heeft nagedacht.
Hoe zorg ik dat de AI-geletterdheid van mijn organisatie in orde is? De AI Act schrijft niet voor welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Het gaat over vaardigheden, kennis en begrip die gebruikers in staat stellen om AI-systemen geïnformeerd in te zetten en zich bewuster te worden van de kansen en risico’s van AI en de mogelijke schade die zij kan veroorzaken. (Deze tekst is vast geschreven door een jurist.)
Elke organisatie mag dus zelf bepalen hoe ze AI-geletterdheid vormgeven. Een eerste stap zou kunnen zijn: het verstrekken van schriftelijke informatie over AI. Zoals het boek ‘AI, voorbij de hype’. Het is een begrijpelijke, soms grappige en vlotte inleiding tot AI (aldus de recensies). Met oog voor de mooie en minder mooie kanten van AI. En tal van tips hoe je veilig met AI werkt.
Zijn je collega’s bang voor boeken? Geen nood, ik kom graag langs om je in een lezing of workshop wegwijs te maken in de wereld van AI. Van gemeentes tot corporates, van onderwijsinstellingen tot ondernemersclubs. We bepalen welke vragen beantwoord moeten worden in de lezing, zodat het zo relevant mogelijk is voor het publiek.
In ander nieuws…
Moeten we bang zijn voor AI? Nemen robots niet alleen talkshows, maar de hele wereld over? Die vraag beantwoordde ik maandagochtend op Radio 1. In dit fragment leg ik uit hoe ChatGPT werkt (als een autocomplete on steroids). Het hele gesprek luister je hier terug. Is AI een bedreiging voor het voortbestaan van de mensheid? Dat lees je hier.
Het Chinese AI-model DeepSeek kan zich meten met de krachtigste versie van ChatGPT. Voor Europa is dit een wake-upcall, schrijf ik op MT/Sprout. Over DeepSeek gesproken: ambtenaren mogen geen gebruik meer maken van deze ‘Chinese ChatGPT’.
Welk social media platform is populairder dan Instagram? TikTok? BeReal? Nee, dat is… Facebook! Iets hoeft geen hype te zijn of populair te zijn bij jongeren om toch een groot marktaandeel te hebben.
Over Facebook gesproken: De Volkskrant liep mee met beheerders van Facebookgroepen, die zich weinig zorgen maken over het nieuwe moderatiebeleid van Zuckerberg: “Hij kan er wel iets van vinden, maar wij beheren de Facebook-groep. Als iemand daar een racistisch bericht stuurt, vliegt ie eruit. Die krijgt vliegles, zeggen we dan.”
Wat hebben Tilburg, Barcelona en Parijs met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal weg van Twitter. En die opgestoken arm van Musk? Daar is maar één verklaring voor, aldus Marleen Stikker in dit interessante gesprek bij De Balie met een wel erg treffende titel: De lange arm van Elon Musk.
Een zwarte vrouw krijgt amper reacties op haar berichten op LinkedIn. Ze gebruikt AI om zichzelf als witte vrouw te presenteren en krijgt opeens veel meer reacties. Het witte profiel kreeg in 58% van de gevallen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, het zwarte profiel in 9% van de gevallen. Is dit een ethische catfish?
Over AI en andere identiteiten aannemen gesproken: Jan Modaal, zanger van punk smartlappen en afgestudeerd AI-wetenschapper, transformeert in diverse alter ego’s in het boeiende VR-experiment ‘Jandroid’. Interessander dan een hologram van Tupac.
Frank Heinen werd niet alleen De slimste mens, maar zelfs de Slimste der Slimsten. Aan het AD vertelde hoe hij dat deed. “Ik heb een paar potjes van het spel op de app gespeeld. Op de mobiel van mijn vriendin, want ik heb zelf geen smartphone.” Aha, geen smartphone - maar toch de Slimste der Slimsten! Voor 10 bonuspunten: maakt de smartphone gebruikers minder slim?
Fijne dag,
Aaron
Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 3.750 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan door anderen er op te wijzen. Dat is de enige manier waarop deze nieuwsbrief kan groeien (en ik er nog meer tijd aan kan besteden). Wil je meer weten over technologie, productiviteit of AI? Op deze pagina vind je mijn lezingen.