Goedendag,
Afgelopen weken werden de financiële plannen van het nieuwe kabinet bekend. In het regeerakkoord is 162 miljoen euro begroot om technologische vooruitgang in de zorg te versnellen - lees: AI. De mogelijkheden van AI in de zorg* worden zelfs ‘revolutionair’ genoemd.
In deze nieuwsbrief krijg je antwoord op de vraag: wat is de AI-strategie van dit kabinet? (En belangrijker nog: hoe optimaal is die strategie?)
Wat is er aan de hand?
De zorgsector komt in 2033 zo’n 200.000 medewerkers tekort. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn zo’n 30 tot 40% van hun werktijd kwijt aan administratie. Als generatieve AI ervoor zorgt dat zorgprofessionals nog maar 20% van hun tijd kwijt zijn aan administratie, dan is dat een oplossing voor het personeelstekort.
Goed nieuws!
Absoluut. Kunstmatige intelligentie kan helpen om administratie sneller weg te werken, brieven en verslagen automatisch te laten schrijven of gesprekken samen te laten vatten door een computersysteem. Het nieuwe kabinet investeert daarom 162 miljoen euro om technologische vooruitgang in de zorg te versnellen.
Maar…?
AI overschaduwt soms alternatieve oplossingen, ook als die beter zijn. De grootste effectiviteitswinst wordt namelijk niet behaald door een formulier in te vullen met behulp van AI. Het effectiefst is om formulieren niet meer in te vullen. Waarom zouden we zorgprofessionals controleren als we ze ook kunnen vertrouwen?
Dus?
Laten we hopen dat Agema AI wil inzetten om de administratieve last terug te dringen én haar positie als zorgminister gebruikt om het systeem op de schop te nemen. Door regeldruk te verminderen, marktwerking tegen te gaan, private equity de deur te wijzen - eigenlijk alles waar kamerlid Agema zich ooit voor inzette.
Hoe dan?
Door in te zien dat AI slechts een handige tool is en geen wondermiddel. Agema verkeert als minister van VWS in de unieke positie dat ze structurele veranderingen in de zorg kan doorvoeren. Tot dusver lijkt de meest revolutionaire verandering dat onnodige administratie wordt afgehandeld door AI. Tja.
Laten we hopen dat AI zich niet wederom als hype bewijst die alternatieve oplossingen overschaduwt, ook als deze beter, goedkoper of simpeler zijn. Dat zou een gemiste kans zijn.
*Waar je zorg kan lezen, kan je net zo goed consultancy lezen, of finance, HR, IT, marketing, etc. AI kan organisaties effectiever laten werken. Maar het zou zonde zijn als we niet-nodige taken sneller uitvoeren. Laten we de AI-revolutie gebruiken om kritischer te zijn op wat we doen, hoe we dat doen en waarom we dat doen.
Dit verhaal verscheen eerder, in een andere vorm, in De Telegraaf
In ander nieuws…
Hoe verandert AI klantcontact? Die vraag beantwoordt Klantenservicefederatie in een visiedocument waar ik aan heb bijgedragen. Er is aandacht voor het duurzaamheid-aspect van AI, bewuster omgaan met AI en de kans (zo’n…100%) dat er reputatiecrises ontstaan door de inzet van AI.
De volgende stap in AI is: AI Agents. Dat zijn verschillende chatbots die allemaal een eigen rol vervullen en als team meer impact maken. Onderzoeker Joris Veerbeek liet AI nieuwstips genereren op basis van data en was onder de indruk van het resultaat.
Op 17 oktober organiseert Frankwatching een AI Marcom Event, in de Jaarbeurs Utrecht. Ik geef die dag een lezing over AI en ethiek. Wil jij daarbij zijn? Als spreker mag ik 15% korting geven voor dit event: https://fw.nu/1y3w
De VR-brillen van Meta blijken populair - en maken AI nog makkelijker te gebruiken. Je hebt geen telefoon meer nodig, maar praat met je bril om ChatGPT te gebruiken. It is the platform, stupid. Maar… als de VR-brillen van Meta foto's maken, worden die foto's dan ook gebruikt om Meta's AI mee te trainen? Is er nog iets als privacy of is elk gezicht straks van Mark Z.?
Het werk van IT’ers wordt dankzij AI steeds makkelijker en goedkoper. Gen AI heeft blijkbaar de grootste impact op programmeurs en marketeers. Lijkt het schrijven van copy op het schrijven van code?
Die test die je moet doen om te bewijzen dat je geen robot bent? Die tests halen robots nu ook.
Robbert Dijkgraaf legt in dit interview heel goed uit waarom we veel van AI mogen verwachten - maar waarom het niet werkelijk creatief is. En hij oordeelt of je AI mag gebruiken om een essay te schrijven voor de Robbert Dijkgraaf-essayprijs (ja, dat mag).
ChatGPT-producent OpenAI haalde de afgelopen dagen tien miljard dollar op en wordt misschien toch een commercieel bedrijf. CEO Sam Altman schreef een visie-stuk met de strekking: AI wordt uiteindelijk slimmer dan de mens en lost alles voor ons op. Onderzoekers aan de Radboud Universiteit leggen helder uit waarom dat een fabeltjes is. Het goede nieuws: AI wordt niet slimmer dan de mens. Het slechte nieuws: we moeten dus zelf het klimaatproblemen oplossen. Ook Microsoft verkondigt dat AI het klimaatprobleem oplost, maar het bedrijf levert tegelijkertijd AI-technologie aan bedrijven om sneller olie en gas te winnen. Dat is: hypocriet.
Zo kan het dus ook. Experimenteren met AI, maar zonder te vallen voor antropomorfisme. ‘We kozen bewust niet voor een persoonsnaam voor de AI-tool, want het is een stuk technologie.’ Maak kennis met FD’s kluskoffer.
Over nieuws en AI gesproken. AI zorgt ervoor dat nieuwsmedia graag met WhatsApp samenwerken. Verkeer via Google loopt terug, want AI-tools als ChatGPT tonen antwoorden zonder bronnen. Dus zoeken media naar bereik, via WhatsApp-kanalen. Interessante ontwikkeling
Nederlandse ondernemers moeten volwassener omgaan met AI. Dat betoog ik in een nieuwe column voor De Ondernemer. Daarom heb ik een hoofdstuk uit mijn boek integraal op mijn site gezet, waarin AI-optimisten vertellen dat AI geen wondermiddel is en AI-ondernemers je inlichten over de onbedoelde bijwerkingen van AI. En er is een oplossing voor de AI-hype. Ga niet op zoek naar betere oplossingen, maar naar betere problemen.
Veel AI-tools gebruiken het werk van schrijvers zonder dat ze daarvoor betaald worden. (Dat kan je diefstal noemen.) Maar nu is er een bedrijf dat AI chatbots maakt, waarbij schrijvers een deel van de omzet krijgen. Ongeveer zoals Spotify werkt. Goed nieuws voor ‘content owners.’
Steeds meer datingapps richten zich niet alleen op verkering, maar ook op vriendschap. Make it last forever, friendship never ends
Black Mirror, maar dan in het echt...iPhone moedigt gebruikers aan om contact op te nemen met hun ex. Yikes!
Fijne dag,
Aaron
PS: Ik steek steeds meer tijd en energie in deze nieuwsbrief. En er zijn steeds meer professionele nieuwsbrief-makers. Dus vraag ik me af:
PS2: Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 3.150 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan door anderen er op te wijzen. Dat is de enige manier waarop deze nieuwsbrief kan groeien (en ik er nog meer tijd aan kan besteden). Wil je meer weten over AI, digitale etiquette of slimmer werken? Op deze pagina vind je mijn lezingen.