Goedemorgen,
Wist je dat voor twee derde van de vakantiegangers een boek lezen of luisteren, ná appen, de meest populaire vakantieactiviteit is?
Boekenpropagandist/TUI-witwasser CPNB verkoopt dat als goed nieuws. En merkt op dat bijna de helft van de vakantiegangers (45%) een boek in de vakantietas stopt.
Volgens mij is de echte headline: vakantiegangers appen vaker dan dat ze lezen. Of: het merendeel van de vakantiegangers neemt géén boek mee. Terwijl de vakantie hét moment is om de telefoon uit te zetten en een boek open te slaan.
"Een van de redenen waarom onze gsm’s zo verslavend zijn, zijn de kleine dopamineshots die we bij elke nieuwe foto, bericht of notificatie krijgen.” Dat vertelde ik in gesprek met het populaire Belgische tijdschrift Knack.
“Uiteraard is het fijn om op vakantie via de telefoon in contact te blijven met mensen, maar het betekent dat er naast het hier en nu altijd een soort tweede wereld is. We hoeven nooit meer gewoon ergens te zijn of verveling te voelen, want er is altijd afleiding als we willen.”
“Dat lijkt positief, maar dat is het niet, want verveling en alleen zijn met je gedachten gunt het brein rust en is dus nuttig. Dat is volgens mij ook wat vakantie moet zijn, vrijheid van werk, sociale media en nieuws.’ En neen, je geeft volgens Mirck niets op als je je schermtijd beperkt. ‘Integendeel, je wint rust, en aandacht voor het hier en nu.’”
Via deze link lees je het hele interview in Knack. Incluis handige tips om je scherm vaker met rust te laten.
Steeds meer mensen gaan offline tijdens hun vakantie of kiezen een bestemming zonder bereik. In dit stuk voor HP/De Tijd vind je tips voor een vakantie van je smartphone.
Ontdek waarom ondernemers deze zomervakantie er goed aan doen om zich te vervelen.
Geen idee wat je moet lezen? In deze nieuwsbrief vind je romans die je meer leren over technologie dan menig managementboek.
Eerste column voor Binnenlands Bestuur
Ik ben sinds kort columnist voor Binnenlands Bestuur - en laat maandelijks mijn licht schijnen over AI en de (lokale) overheid. De eerste bijdrage gaat over AI-FOMO bij lokale overheden.
Dat zit zo. Veel lokale overheden willen ‘iets’ met AI. Aan de ene kant is dat begrijpelijk: wie wil er niet profiteren van nieuwe mogelijkheden? Aan de andere kant getuigt het van weinig inzicht om een tool te verwarren met een doel.
Jarenlang werd bestuurders en professionals bij decentrale overheden FOMO aangepraat, the Fear Of Missing Out. Vlotte trendwatchers vertelden over baanbrekende technologieën als bitcoin, Metaverse en Clubhouse. De wereld (van lokale ambtenaren) zou dankzij deze innovaties nooit meer hetzelfde zijn.
Deze waarschuwingen annex beloften landden op een vruchtbare bodem. Het is niet eens heel erg lang geleden dat er voor het eerst verkiezingen gewonnen werden door politici die heel handig waren met social media. Of dat de gemeente Haren op z’n kop werd gezet door een verjaardagsfeestje dat viraal ging.
De vrees van veel lokale bestuurders is begrijpelijk: wie zich niet inleest in technologische trends, loopt moedwillig risico op een lokaal Project X.
Daardoor wordt als het over AI (in het publieke domein) gaat, zelden de vraag gesteld wordt of het gebruik van AI nodig, nuttig of zinnig is. Dat is problematisch. Slim technologiebeleid vraagt om een volwassen houding. Hoe je die (als lokale bestuurder) ontwikkelt, ontdek je in dit stuk.
In ander nieuws…
Mijn boek ‘AI, voorbij de hype’ staat in de top 10 best verkochte managementboeken van dit jaar, tot nu toe. En wordt getipt als ideaal zomer-lees-voer. Wij van WC-eend vinden dat een prima advies.
Ik was te gast bij Met Nerds om Tafel en had een leuk gesprek over AI (en een publieker internet) met Randal Peelen en Mathilde Sanders.
Is kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de mensheid of een handig instrument? Dat vroeg EW (voorheen Elsevier) me recent. Ik vertelde hoe AI zich verhoudt tot onze superkracht: aandacht.
Dit filmpje is Black Mirror, maar dan in het echt. De politie houdt een taxi aan die aan de verkeerde kant van de weg rijdt. Dat blijkt een zelf-rijdende auto te zijn. We gaan veel vaker meemaken dat zelf-rijdende auto's gevaar en gedoe opleveren. BusinessWise bundelde alle keren dat AI het compleet bij het verkeerde eind had.
He, wie had dat gedacht? Je kunt nog steeds verdacht worden gemaakt door een discriminerend algoritme van de overheid. Er is ‘bitter weinig veranderd’ sinds de toeslagenaffaire. Overal waar de privacywaakhond zoekt, verschijnen discriminerende algoritmen.
Wired schreef stuk over hoe AI-bedrijf Perplexity het copyright van journalistieke media schendt door toch artikelen te gebruiken. En ook dat artikel werd door Perplexity gebruikt. Dit is: bizar. Ook de Volkskrant had een goed stuk over mediabedrijven en kunstenaars die worstelen met AI-datagraaiers: ‘Dit is de grootste diefstal in de geschiedenis’
Techbedrijven hebben een gigantische invloed op hoe media berichten over AI, wat alleen maar bijdraagt aan de AI-hype. Een Engelse AI-prof geeft AI-journalistiek een 2/10 (!). Allemaal onvoldoende!
Het moment dat kunstmatige intelligentie oplossingen vindt voor onze wereldproblematiek is eindelijk hier. Google’s AI heeft namelijk de oplossing gevonden voor het radicaal verminderen van haar eigen CO2-uitstoot: stoppen met AI. Dat meldt De Speld. Serieuzer nieuws over AI en klimaat vind je hier.
Deze tweeling werd vlak na de geboorte uit elkaar gehaald. En vond elkaar nadat hun volgers opmerkten dat ze wel heel erg op elkaar leken. “Dankzij TikTok ontdekte ik per ongeluk mijn eeneiige tweelingzus.”
De nieuwste trend op het internet is Jezus, maar dan met een sixpack
Fijne zomer,
Aaron
PS: Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 2.950 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan door anderen er op te wijzen. Wil je meer weten over AI, digitale etiquette of slimmer werken? Op deze pagina vind je mijn lezingen.