Het beste managementboek voor deze zomer is: een roman
Waarom fictie je soms meer leert dan non-fictie
Goedemorgen,
Ik spreek steeds meer ondernemers, professionals en amateurs die zeggen dat ze ‘geen tijd hebben om een roman te lezen’. Liever lezen ze een non-fictie boek, want ‘daar leer je tenminste iets van.’
Tja.
Veel managementboeken zijn helaas niets anders dan het in 200+ pagina’s uitdiepen van een stelling die prima in één zit past. Zoals: ondanks wat je misschien denkt, zijn de meeste mensen eigenlijk heel aardig voor elkaar.
Een roman leert je anders naar de wereld kijken en houdt je op subtiele wijze een spiegel voor. Je zou kunnen beweren (en beargumenteren) dat de beste managementboeken eigenlijk romans zijn. Non-fictie overtuigt, fictie inspireert. Storytelling is niet voor niets zo’n hype. We herinneren verhalen beter dan cijfers.
Mocht je deze zomer dus iets willen leren over de toekomst (of technologie), lees dan (een van) deze vijf romans:
1: Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro neemt je mee in het perspectief van Klara, een robot die moet uitvogelen ‘hoe mensen werken’. Het is Ishiguro’s eerste roman sinds hij in 2017 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Het boek laat je stilstaan bij de vraag: wat betekent het om mens te zijn? Lees de lovende recensie in De Groene.
2: De Klont van Maxim Februari gaat over een onheil-voorspellende tech-expert die beschuldigd wordt van plagiaat. De Volkskrant noemt het een briljante roman “over hoe mens te zijn in een 'gedataficeerde' wereld. Niet eerder verpakte hij (Februari) zijn zoektocht zo geestig, sprankelend en veelzijdig.” Ik vind het een knap, geestig en spannend boek.
3: De onvolmaakten van Ewoud Kieft leert ons hoe de wereld eruitziet als iedereen opgroeit met een AI-chatbot, die ongevraagd advies geeft. (Iets waar SnapChat op dit moment mee experimenteert). De Reactor beschrijft dat het over “een boeiend en prangend thema gaat: de verhouding tussen mens en algoritme.” Black Mirror, maar dan beter.
4 Brave New World van Aldous Huxley is een dystopische science-fiction roman over het jaar ‘632 na Ford’ en gaat over een wereld waarin vrijheid een illusie blijkt, doordat het leven zo veilig en gezond mogelijk is gemaakt door slimme technologie. Men verdooft zich met wondermiddel ‘soma’, dat alle nare gedachten wegneemt. (Soma klinkt verdacht veel als een afko voor social media.) Check de Wiki-pagina van deze klassieker maar.
5 Het Alles van Dave Eggers. Het vervolg op De Cirkel, waarin op grappige wijze de draak wordt gestoken met de huidige (en aanstaande) tijd. Vrijheid en plezier maken plaats voor controle, veiligheid, duurzaamheid en gezondheid. Volg het advies van Chicklit: lees eerst het voorgaande boek (de Cirkel).
In ander nieuws..
Wat ga jij deze zomer doen? Heb je al tijd gemaakt om je te vervelen? Mijn tip (in een blog bij De Ondernemer) is: onderschat verveling niet, het is echt niet zo vervelend als je denkt.
Alles is AI. 35% van de startups waar Y Combinator in investeert doet iets met AI. Of we het nou leuk vinden of niet, AI gaat werk van ons overnemen. In de journalistiek, bij het bepalen van militaire doelen en in landen waar we op vakantie gaan en waar we werk laten doen dat we niet zo leuk vinden.
Over werk gesproken: ik had een leuk gesprek met Jeroen Heerschop over productiviteit, AI en aandacht. Dat kijk je hier terug.
De nieuwste digitale verslaving: weer-apps. Dat komt oa door het steeds extremere (en onvoorspelbare) weer. Worstel je met het managen van je digitale verslavingen? De Nederlandse startup Unpluq maakte een tag en app die voor een fysieke barrière zorgt tussen jou en je smartphone. Met Aaron15 krijg je 15 procent korting op het gebruik van de app of tag. #spon
Facebook-moederbedrijf Meta gaat de strijd aan met Twitter, lanceert Threads en scoort 100 miljoen gebruikers in een record-tijd van vijf dagen. Maar willen we wel dat Mark Zuckerberg alle grote social mediabedrijven bezit? “De grootste uitdaging voor Threads is dat we op een dag beseffen dat het ook eigendom is van Meta”, aldus de onvolprezen Scott Galloway.
Ondertussen betaalt Twitter extreemrechtse gasten voor het delen van content. Andrew Tate verdiende blijkbaar meer dan 20.000 dollar via het (a)sociale media. S8E18 van Elon Musk en het einde Twitter.
Marleen Stikker, directeur van Waag Futurelab, is gasthoofdredacteur van het zomernummer van De Groene Amsterdammer. In deze editie staat ‘andere intelligentie’ centraal. Lees dat blad, want het biedt veel verrassende inzichten over AI.
Corona, de oorlog in Oekraïne en de kortstondige Suez-blokkade leerden ons dat we te afhankelijkheid zijn van andere landen. De Ingenieur vraagt zich af: kunnen we producten weer zelf gaan maken?
Zijn de gebruiksvoorwaarden van Instagram slaapverwekkend? Oordeel zelf en test deze ‘Legal Lullabies’ via Zzzuckerberg.com.
De wereld hangt aan elkaar met ducttape, net zoals deze kernreactor. Dat gaat vast goed.
Ben je ook superslecht in sport? Dat komt goed uit. De chill-pioniers Pockies sponsoren het slechtste sportteam. Check ook hun prachtige parodie op het Champions League lied.
Fijne dag,
Aaron
PS: Dank je voor het lezen! Je kan deze nieuwsbrief doorsturen naar vrienden en/of kennissen, zodat ze niets hoeven te missen. Zou je meer willen weten over productiviteit, digitale etiquette of AI? Hier vind je de lezingen die ik daarover geef.
Leuke leestips! Genoteerd.
Hi Aaron, mooi stuk. Zo eens met jou. Voor mijn huidige baan was ik een tijdlang zelfstandig (butterflyeffect.io) en schreef ik om de week blog over de kracht van fictie (Fiction Fridays). Dat geloof heb ik nog steeds en deel ik met je. Hartelijke groet, Inge