Steeds meer mensen ontslagen omdat ze werkmail versturen via privéadres. Hoe zit dat?
En: zo ga je slimmer om met je mailbox
Goedemorgen,
Als er één Nederlander is die weet hoe onhandig het kan zijn om werkmail vanaf een privémailadres te versturen, dan is het Hugo de Jonge. Hij raakte vorig jaar in opspraak toen de Volkskrant ontdekte dat hij vanaf zijn privé-mailadres mailde met Sywert van Lienden over de inkoop van mondkapjes. Van Lienden en De Jonge waren ook nog eens partijgenoten. Niet heel handig.
Wat kan de rest van werkend Nederland leren van Hugo de Jonge? Welk risico loop je als je werkmails naar of van je privéadres stuurt? En is het sturen van werkmail vanaf je privéadres eigenlijk een reden om ontslagen te worden?
Verzekeraar DAS claimt namelijk steeds vaker aanvragen binnen te krijgen voor ontslag op staande voet door het gebruik van privémailadressen voor werkzaamheden voor de baas. Je leest het goed: bedrijven eisen ontslag bij het versturen van werkmail via het privéadres.
Het korte antwoord op deze vraag is: ja, je kan ontslagen worden als je werkmail via je privéadres stuurt, als de werkgever een geheimhoudingsplicht in de arbeidsvoorwaarden heeft opgenomen. Het lange antwoord op deze vraag - en een interview met De Slimste Mens-winnaar annex politiek verslaggever Marieke van de Zilver lees je hier.
Je mailt 2,5 uur per dag. Tijd om daar wat aan te doen
Over e-mail gesproken. Niemand leert je op school of op het werk hoe email nou precies werkt. Daardoor mailen we superdom. We zijn per dag ongeveer 2,5 uur aan het mailen, meldt de HBR. Per week is dat ongeveer anderhalve werkdag. Tijd die je ook anders had kunnen besteden.
We checken onze mail gemiddeld meer dan 10 keer per uur. 84% van de professionals heeft zijn mailbox continu openstaan. Terwijl veel mails echt wel even kunnen wachten. Daarom heb ik (in dit artikel) een paar tips op een rijtje gezet:
Werk niet de hele dag vanuit je inbox
Schakel e-mail meldingen op het bureaublad uit
Schakel het pictogram ‘Ongelezen bericht’ uit
Zorg voor extra focus met Inbox when ready
Haal e-mail van je telefoon
Schrijf je uit van nieuwsbrieven (behalve deze)
Bespreek wanneer je mailt, appt of belt
Gebruik e-mail templates - lees er meer over in dit blog.
Over mail-trucs gesproken. Deze vijf verborgen e-mail trucs maken je leven hopelijk ook makkelijker.
Deze tips over slimmer mailen is onderdeel van de keynote/training Master Your Workweek, waar je meer van dit soort handigheden leert. In deze workshop leer je hoe je slimmer werkt, minder afgeleid en gestrest bent en meer werk gedaan krijgt in minder tijd. Onder meer door slimmer te mailen. Meer weten? Neem contact op.
Het is hoog tijd voor mail-etiquette
Heel weinig bedrijven hebben afspraken gemaakt over hoe ze digitale communicatie op het werk nou precies willen organiseren. Dat zorgt voor onnodig veel miscommunicatie, irritatie en onbegrip. Daarom is het hoog tijd voor mail-etiquette.
Ik heb een stukje geschreven over hoe dat nou slimmer kan, appen, mailen, chatten en bellen op het werk. Ik hoop dat het je inspireert om na te denken hoe je digitale communicatie op het werk organiseert. Hopelijk maakt het je afdeling productiever, want volgens Matijs Bouman is dat hoog nodig.
In ander nieuws…
Voorbij de hype: deze AI-expert zegt dat we AI niet zoveel moeten gebruiken als we nu doen.
Als Elon niet druk is met de stad die hij in Texas wil bouwen, is hij druk bezig met cyborg-plannen: computerchips voor in onze hersenen. Die worden maar niet goedgekeurd, want niet veilig genoeg. Misschien moet hij zich focussen op de puinhopen op Twitter of de nieuwe concurrentie van Meta, dat bezig is met een soort-van-decentraal-Twitter.
TikTok is op steeds meer telefoons van ambtenaren verboden (terecht, want: privacy). Daardoor is de werktelefoon bezig met een comeback. In dit blog leg ik uit waarom dat goed nieuws is.
Over privacy gesproken. Amerikaanse, katholieke organisaties hebben miljoenen dollars uitgegeven om data te verzamelen van priesters die in de kast zitten.
De gemeente Rotterdam gebruikte jarenlang een algoritme om bijstandsfraude te voorspellen. Dat algoritme rekende jonge moeders en mensen die slecht Nederlands spreken tot de hoogste risicogroepen. Deze Rotterdamse AI-blunder bereikt nu zelfs… Wired. Waar een klein land groot in kan zijn: discriminerende algoritmes.
Ook Mark Zuckerberg heeft meer vertrouwen in AI dan in de Metaverse. Het geeft ook de hoop in NFT’s op. Terwijl die net uit het dal lijken te klimmen.
Het einde van de floppydisk is nog lang niet in zicht (dat rijmt).
Een op de zeven nieuw verkochte auto’s is elektrisch. En de dijk van de toekomst bloeit (prachtige headline).
HBR beschrijft hoe Microsoft weer een innovatief bedrijf werd. Ondertussen patenteert Apple auto’s van…. glas.
🚀📈 💰. pas op: deze emoji’s tellen inmiddels als financieel advies.
Fijne dag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote en quiz over het digitale etiquette-boek. Ook geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.