Goedemorgen,
Dit plaatje kwam ik afgelopen week tegen op het internet - en vat volgens mij prima samen hoe het nu gaat met de Metaverse, NFT's en ChatGPT:
Volgens Jeroen Vromen zouden die twee zaken met elkaar verband houden, zo blijkt uit Duitse zoek-data:
Ik vraag me af hoe causaal dat verband is. Deze afbeelding illustreert prima dat de interesse in de Metaverse (als er al zoiets als dé Metaverse bestaat) tanende is en werkelijk iedereen met AI aan de slag gaat. Een paar gedachten:
Zo gek is die interesse in AI niet. Als ik op mijn zestiende een gratis tool had gehad die mijn huiswerk maakte, had ik nu geen idee gehad wat delfstof, het verdrag van Versailles of het scheikundig element van goud (Au, dus niet: AI) is. AI is een stuk handiger dan digitale voetbalplaatjes (NFT’s) of een virtuele werkelijkheid (de Metaverzinsel).
Dit tech-blog gebruikt AI om teksten te schrijven - maar beschouwt AI als stagiair, niet als volwaardig redactielid.
Nu AI steeds vaker als zoekmachine of als creator van tekst en beeld gebruikt wordt, bepaalt AI steeds meer hoe we naar de wereld kijken. AI is ons venster op de realiteit aan het worden. Moeten we daar wel blij mee zijn? Misschien verwachten we wel te veel van AI, lees je op de Correspondent. De data waarmee AI is getraind is namelijk eenzijdig en beperkt. En al die AI is nou niet bepaald goed voor het milieu.
In 2021 experimenteerde ik trouwens al met AI en ontdekte dat het werk van schrijvers (zelfs dichters!) overgenomen kan worden door kunstmatige intelligentie. 2021, dat was de periode dat er op LinkedIn nog berichten geschreven werden door mensen ipv algoritmes. Over dat AI-experiment schreef ik een stukje voor Emerce. Ik gebruik AI trouwens om lezingen en events samen met te vatten. Dat is vaak een mix van: grappig, absurd en inhoudelijk.
Van het schrijven van teksten tot het maken van contracten: voor alles is er wel een AI-tool. Hier vind je een kort overzicht en hier een completer overzicht.
Benieuwd naar hoe ChatGPT gemaakt is? De bedenkers vertellen over het ontstaan van hun populaire geesteskind.
Fun fact: het eerste Nederlandse AI tekst-experiment is meer dan 50 jaar oud en werd door bedenker en PC Hooft-prijswinnaar Gerrit Krol omschreven als ‘een experiment dat mislukt is.’ Hieronder een foto van de godfather van de Nederlandse AI-experimenten:
De technologische cultuur
Door al die flitsende tools en hypes, staan we er niet bij stil dat we ons al in een technologische cultuur bevinden. Terwijl: wij leven en denken technologie.
Tv’s, computers, smaakmiddelen, telefoons en geneesmiddelen vormen een allesomvattend net van technologische producten die ons dagelijks leven beheersen. Het is alleen zo’n natuurlijk onderdeel van ons leven, dat we er niet bij stilstaan. Net zoals vissen niet doorhebben dat ze in water zwemmen. De verbazing over nieuwe uitvindingen duurt vaak maar kort. Al snel wordt het ‘gewoon’. We leven in een zee van technologie, zonder dat we dat doorhebben.
Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Michiel Schwarz. Hij publiceerde bovenstaande alinea’s in februari 1989. Dat is net na het laatste (en enige) voetbalsucces van Oranje en net voor het vallen van de Berlijnse Muur. Met andere woorden: we bevinden ons al heel lang in een wereld van water technologie. En toch staan we daar amper bij stil.
Wat zijn de gevolgen van zo’n technologische cultuur?
Dat onze erfenis niet alleen een verzameling spullen, maar ook een hoop data is. Daarom betoog ik (in het Parool) dat we tijdig onze digitale erfenis moeten regelen.
We hoeven in principe de deur niet meer uit, want we kunnen alles online bestellen. Ondertussen staan we onvoldoende stil bij de impact van al onze online bestellingen. Is het onderhand niet tijd voor bestelschaamte?
We worden bedolven onder het nepnieuws op social media, omdat platformen als Twitter en Facebook niet voldoende ingrijpen. Traditionele media ontkrachten nepnieuws, maar heeft dat wel zin? Daar over ga ik in debat op 15 maart bij Beeld en Geluid.
In ander nieuws…
Wat gebeurt er als de politie drones stuurt als je 112 belt? Lees (en huiver) over de ervaringen in Chula Vista (USA, Californië).
Ook jij kan een blauw vinkje achter je naam hebben op Facebook, Instagram of Twitter. Als je maar betaalt. Het zou natuurlijk niet lang duren voor de Russen dat ontdekken als propaganda-kans.
Ook de jetski kan duurzamer. Elektrisch over het water scheuren gaat zelfs nog sneller.
Elk nadeel heb z’n voordeel: nu veel tech-startups geen kantoor meer nodig hebben (want: het nieuwe werken of failliet) is er een levendige handel in hun meubelair.
Over kantoorspullen gesproken: Zoomers (15-26 jaar oud) hebben geen idee wat een fax, scanner of kopieerapparaat is. En ze schamen zich daar voor. Dat wordt ‘tech shame’ genoemd.
Het is 2023. Je gaat naar therapie. Je therapeut is een influencer. Je problemen worden besproken in een vlog. Welkom, dit is de toekomst.
Daar gaat ze: de laatste vrouwelijke CEO’s bij Big Tech neemt afscheid.
Spaart u
zegeltjesdata? Lees hoe supermarkten dankzij de bonus-kaart steeds meer over ons te weten komen.Uber verdient steeds meer aan de advertenties in de app. Slim hoor. Heb je de advertenties in Tikkie al gezien? Massa = kassa.
Smeer deze zomer eens koraal-vriendelijke zonnebrandcrème, die beschermt je nog beter tegen de zon.
Nog meer handige tips: 100 mensen die ouder zijn dan 100, delen (in totaal) 100 tips voor een leven dat de moeite waard is. Inspirerend.
Fijne zondag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote en quiz over het digitale etiquette-boek. Ook geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.