75% Nederlanders wél voor strengere wetgeving AI-bedrijven
Zonder regulering wordt innovatie niet gebruikt
Goededag,
Steeds vaker klinkt de oproep om in Europa minder strenge wetgeving te hanteren voor AI-bedrijven. Driekwart van de Nederlanders wil echter dat er meer wetgeving voor AI-technologie en vindt het goed dat dat EU veel nieuwe wetten maakt voor AI-bedrijven.
Dit is eraan de hand: De afgelopen weken probeerden de EU en VS elkaar niet alleen te overtroeven op het gebied van AI-investeringen, er wordt ook gewedijverd wie de beste condities creëert om nieuwe AI-reuzen te laten ontstaan. Daarbij is er veel aandacht voor wetgeving, die belemmerend zou werken.
Het cliché is dat Amerika innoveert, China kopieert en Europa reguleert. Tijdens de AI Summit in Parijs probeerde Macron het tegendeel te bewijzen. “Als we reguleren voordat we innoveren, zullen we geen innovatie hebben”, aldus de Franse president. Ook Amerikaanse vicepresident J. D. Vance noemt de Europese wetgeving beperkend. Zestig Europese AI-bedrijven hebben zich verenigd in het ‘EU AI Champions Initiative’. Dit initiatief wil samenwerken met de Europese Commissie om een vereenvoudigd regelgevend kader te scheppen voor AI, wat voor lokale innovatie en wereldwijd leiderschap moet zorgen. Onder hen ASML, SAP, Siemens, Mistral AI en Heineken.
Wat Vance, het ‘EU AI Champions Initiative’ en Macron beweren klinkt bijzonder logisch: strenge wetgeving zorgt ervoor dat AI-bedrijven minder snel kunnen groeien en op achterstand komen met Amerikaanse en Chinese AI-bedrijven.
Maar er is een aantal kanttekeningen te plaatsen bij deze oproep tot deregulering
Ten eerste lijkt er in Nederland weinig draagvlak te bestaan voor minder strenge wetgeving voor AI-bedrijven. De cijfers zijn als volgt: 78 procent van de Nederlanders vindt dat er meer wetgeving moet komen voor AI-technologie en 75 vindt het goed dat EU veel nieuwe wetten maakt voor AI-bedrijven.
Daarbij maakt 60 procent van de Nederlanders zich zorgen over zijn online privacy. Opvallend genoeg is een nog grotere groep (70 procent) bang dat bedrijven dankzij AI steeds meer persoonlijke data verzamelen zonder daar toestemming voor te hebben. Opmerkelijk: er zijn dus meer Nederlanders bezorgd om de invloed van AI op hun privacy dan dat er Nederlanders bezorgd zijn over hun privacy.
Ten tweede is het de vraag of strenge wetgeving hetgeen is wat Europese AI-bedrijven belemmert om uit te groeien tot wereldwijde reuzen. Europa mist bijvoorbeeld een gedeelde kapitaalmarkt, het is voor Europese tech-bedrijven lastig om werknemers te belonen met aandelen (Bird!) of om buitenlands personeel in te huren – en dat wordt in het huidige politieke klimaat niet makkelijker. Veel van die problemen worden juist opgelost met meer (of andere) Europese wetgeving. Het tegendeel lijkt dus waar: innovatie kan niet zonder wetgeving.
Marietje Schaake legt helder uit dat het idee dat wetgeving innovatie belemmert afkomstig is uit de techlobby. Dat het overgenomen wordt door politici bewijst de effectiviteit van het frame, maar snijdt het ook hout? Een auto is pas te koop als we zeker weten dat-ie op de snelweg niet uit elkaar valt. Dat is ook voor de verkoper of producent voordelig, want zo hoeven niet-veilige modellen niet teruggeroepen te worden. Dat is de derde kanttekening bij het dereguleren van AI-technologie: strengere wetgeving kan op de lange termijn juist een voordeel bieden. Als er in de VS en China AI-technologie gemaakt wordt die onveilig blijkt, dan heeft Europa een concurrentievoordeel.
64 procent van de Nederlanders meent dat AI-bedrijven vaak de risico’s en nadelen van hun apps en producten verbergen en 72 procent vindt dat we kritischer moeten zijn op de inzet van nieuwe technologie. Juist door AI goed te reguleren, krijgt de bevolking meer vertrouwen in AI-bedrijven. Dichter bij de waarheid lijkt dan ook: “Als we niet reguleren voordat we innoveren, zal geen innovatie gebruikt worden.”
En dat is pas echt zonde.
In ander nieuws…
Over vertrouwen in AI gesproken: Gemiddeld krijgen algoritmes het rapportcijfer 5,3 als de vraag gesteld wordt of ze te vertrouwen zijn. Nu ai steeds vaker wordt ingezet door organisaties, vindt een groeiend deel van de bevolking dat toezicht op algoritmes en AI belangrijk is. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de KPMG Algoritme Vertrouwensmonitor 2024.
in 2025 ga je nog veel horen over digitale autonomie, zo voorspelde ik eind vorig jaar. Dagblad Trouw slaat alarm over het gebrek aan Europese cloud: “Google, Amazon en Microsoft hebben 70 procent van de Europese opslag van data in handen. De Nederlandse overheid heeft ook gevoelige informatie in Amerikaanse clouds.”
Over digitale autonomie gesproken: honderden keren per jaar proberen Chinese hackers in te breken bij gemeente Breda: daarom mogen ambtenaren TikTok en Temu niet meer gebruiken.
Meta's advertentiealgoritme discrimineert op grond van geslacht, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Vacatures voor receptionisten worden op Facebook bijvoorbeeld vaker aan vrouwen geadverteerd en vacatures voor monteurs vaker aan mannen.
Iemand probeert de Captcha te voltooien, mislukt daarin en vraagt zich af of ze misschien toch een robot is. Dat is de start van de verontrustende en tamelijk briljante film ‘Ik ben geen robot’, genomineerd voor een Oscar (!). En nu gratis te bekijken via The New Yorker.
Kun je AI systemen gebruiken voor juridisch werk? ICTRecht heeft het onderzocht: het kan, maar er komt wel wat bij kijken. Vermijd gratis tools, vertrouw nooit op bronnen, maar gebruik het als aanwijzing waar je moet gaan zoeken.
Ik heb mijn wifi-wachtwoord gedeeld met mijn buren. Ben ik nu verantwoordelijk voor hun acties? Het antwoord op deze digitale etiquette / security-vraag zal je verbazen.
In 2024 gebruikte 23 procent van de bedrijven met 10 of meer werkzame personen AI-technologie. Dit was een toename van bijna 8 procentpunt ten opzichte van 2023, zo blijkt uit nieuw CBS-onderzoek. Maar is dat nou veel of weinig?
Hebben AI chatbots vrijheid van meningsuiting? Sam Altman wil ChatGPT minder links maken, terwijl de chatbot van Elon Musk niks vervelends mocht melden over Musk of Trump.
Hoe ziet een duik in een zwart gat eruit? Dat zie je in deze simulatie van NASA.
Fijne dag,
Aaron
Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 3.840 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan door anderen er op te wijzen. Dat is de enige manier waarop deze nieuwsbrief kan groeien (en ik er nog meer tijd aan kan besteden). Wil je meer weten over technologie, productiviteit of AI? Op deze pagina vind je mijn lezingen.