Goedemorgen,
We moeten het hebben over verveling. Verveling klinkt misschien vervelend, maar dat is het niet. (Net zoals niets erop wijst dat beren gezellig zijn.)
Afijn, verveling dus. Verveling zouden we niet moeten negeren, maar moeten doorleven, lees ik in Op zoek naar de verstrooide tijd van Koen Hagens (aanrader!). “Hoe naar ook, in de leegte komt de mens zichzelf vroeg of laat tegen. Die confrontatie biedt mogelijkheden voor plotselinge invallen. Voor onvermoede creativiteit en daadkracht.”
Peter Toohey beschrijft in Verveling, een boeiende geschiedenis dat verveling denkers, kunstenaars en zelfs schoolkinderen kan aanzetten tot twijfels over geaccepteerde zaken en tot zoektochten naar verandering.
Deze week werd ik gewezen op een TEDxTalk, waarin wordt uitgelegd hoe verveling voor de meest briljante ideeën zorgt.
We hebben te maken met een uitdaging/probleem: we vervelen ons steeds minder vaak. In de woorden van Hagens: na één keer klikken staat alle mogelijke vermaak ons ter beschikking. Onze telefoon en social media trakteren ons “op een onophoudelijk bombardement van (visuele) prikkels).”
Dat is misschien wel de meest opmerkelijke eigenschap van het digitale tijdperk. Social media, smartphone-meldingen en inkomende berichten leiden ons af van ons werk of een goed gesprek . Maar het zorgt er ook voor dat we ons minder vaak vervelen.
En dat is vervelender dan je denkt.
Probeer je dus weer eens ouderwets te vervelen. Misschien brengt het je wel op een geweldig idee. Verveling brengt je verder dan je denkt, als je het weet te doorleven.
Probeer Unpluq nu met korting
Over digitale afleiding gesproken. Ik juich elk initiatief toe dat schermtijd helpt terug te dringen. De Nederlandse startup Unpluq maakte een tag en app die voor een fysieke barrière zorgt tussen jou en je smartphone. Zo ga je niet meer op de automatische piloot naar Insta of de NOS-app.
Ik heb de app geprobeerd en vond het eerlijk gezegd wel handig. Fijn dat je kan kiezen welke apps altijd bereikbaar blijven (Google Maps, handig op weg naar een lezing) en welke je moet ontgrendelen (niet afgeleid door de Parool-app in de trein).
Ik raad de app niet alleen aan, ik heb zelfs een heuse kortingscode in de aanbieding. (Ben ik vanaf nu dan officieel influencer?) Met Aaron15 krijg je 15 procent korting op het gebruik van de app of tag. #spon
In ander nieuws…
We zijn een stap dichterbij een mobieltjes-verbod in de klas. Het kabinet “geeft dringend advies aan scholen: telefoon uit de klas”. Wie me kan uitleggen waarom er een dringend advies is in plaats van een wet, wint een smartphone die toch de klas in mag.
Als ik iets vertel over schermtijd, hoor ik vaak dat het ‘heel belangrijk is dat we strenger zijn voor kinderen.’ Ondertussen vindt de helft van de kids zijn ouders schermverslaafd. Een social media dieet is de oplossing, betoog ik in het Parool.
Het is niet ongewoon dat medewerkers van bunq huilen of met ernstige stressklachten rondlopen. Lees hier over de ouderwets managementstijl van Niknam en hoe we op het werk slimmer kunnen omgaan met technologie.
Hoe was werken in de jaren ‘90? In een woord: relaxter. “There were definitely no emails from bosses or internet checks before going into the office. We didn’t get the internet in our apartment until 2004.”
Black Mirror S8E1: TikTok-gebruikers wenden zich tot AI-chatbots om de toekomst te voorspellen. Dat gaat vast goed.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft tientallen webshops op de vingers getikt vanwege misleidende verkooptrucs. Consumenten worden gewaarschuwd er niet in te trappen. De Corrie legt uit hoe je deze dark patterns herkent.
Na het succes van TikTok en Snapchat gekopieerd te hebben, aapt Meta nu ook Twitter na. Deze tech-cabaretier heeft een prima imitatie van Mark Zuckerberg in huis. “Bij de lancering van Threads wil ik graag de ontwikkelaars….van Twitter bedanken, voor het maken van het origineel. En twee stagiairs die onze app hebben gebouwd. Threads is heel cool en hip.”
Hoe ziet de toekomst van social media er eigenlijk uit? Een stuk gefragmenteerder dan nu.
De tien beste boeken over tech volgens The Verge.
Hoe word je wereldkampioen bowlen? Met twee handen, is het korte antwoord.
Fijne dag,
Aaron
PS: Hier stuur je deze nieuwsbrief door naar vrienden, familie of collega’s. Zou je meer willen weten over productiviteit, digitale etiquette of AI? Hier vind je de lezingen die ik daarover geef.