Goedemorgen,
Supermarktketen Jumbo was deze week in het nieuws, omdat het een ‘slimmere’ manier heeft ontdekt om dieven op te sporen. AI-camera's zouden het opmerken als een klant opvallend gedrag vertoont of een product in zijn jas, tas of zak stopt. Winkeleigenaren zijn enthousiast en Jumbo overweegt om de technologie in honderden filialen in te zetten.
Bits of Freedom is minder enthousiast. Tegen het FD zei de privacy-organisatie dat dit “de zoveelste stap richting een surveillancemaatschappij is. Stel dat meerdere winkels dit gaan doen. Wat is er nog over van de vrije samenleving wanneer je in een winkelstraat continu wordt gevolgd?”
Dat zijn terechte zorgen - waar ik weinig aan toe te voegen.
Behalve het volgende: dat we nu eens moeten afspreken dat we dit soort ‘slimme oplossingen’ geen AI meer moeten noemen, omdat die beschrijving, hoe zeg ik dat, nergens op slaat.
Natuurlijk, de camera’s van de Jumbo maken gebruik van kunstmatige intelligentie - maar bijna elke vorm van digitale technologie gebruikt AI. Als je je telefoon ontgrendelt met je gezicht, gebruikt je smartphone AI om je gezicht te herkennen. Het Google-algoritme is AI. Instagram maakt een timeline op maat met AI. Facebook ook. De auto-complete functie in WhatsApp is AI. Zelfs de spellingcheck in Word is een vorm van AI. Maar ben je ooit op het idee gekomen om Word, WhatsApp, Instagram, Facebook, Google of je smartphone te beschrijven als AI-technologie?
Laten we ietsje selectiever zijn in wat we AI noemen en wat niet. AI is nu een stickertje dat je op elk bijna elk digitaal product kan plakken. Er is niets gelogen aan de bewering dat de camera’s van de Jumbo gebruikmaken van AI. Maar zo zou ik ook zonder te blozen kunnen beweren dat mijn volgende boek glutenvrij is. Het klopt, maar het slaat nergens op.
De camera’s van de Jumbo onderscheiden zich niet door het gebruik van AI, maar door het gebruik van cameratoezicht en surveillance-technologie. Ik snap heel goed dat de Jumbo een persbericht verstuurt over zijn AI-technologie. AI is een hype, elke trendwatcher kan je uitleggen hoe briljant ChatGPT is en OpenAI wil een bescheiden investering ophalen van 7 biljoen (dat is zeven duizend miljard) dollar. AI lijkt het dekseltje dat op elk pannetje past.
Maar ik snap niet zo goed dat journalisten van serieuze media de bewoording overnemen en over ‘tests met AI’ schrijven, terwijl het hier maar over een ding gaat: tests met surveillance-technologie.
Lang verhaal kort: Jumbo, je spelt cameratoezicht, inbreuk op privacy en surveillance niet als ‘AI’.
Laten we ons, als we over technologie schrijven of spreken, niet voor het (winkel)karretje van de Jumbo laten spannen.
In ander nieuws…
In de VS is het nu verboden om deepfakes van iemand te maken en dat lijkt me een prima voorstel voor de rest van de wereld.
Alle Reddit-data gaat gebruikt worden door Google om AI mee te trainen, zonder dat Reddit-ers dat weten.
Zielig maar waar. Er zijn mensen die een AI-vriendin hebben, omdat ze eenzaam zijn. En de data die ze met die chatbot delen, wordt verzameld en tegen ze gebruikt.
Een nieuwsbericht dat zo uit Black Mirror lijkt te komen. AI wordt steeds belangrijker bij 'search', maar dat is niet foutloos. Daarom lijken sommige levende mensen nu dood op het internet. When a funeral is clickbait.
Een klant van luchtvaartmaatschappij denkt dat hij korting krijgt omdat een chatbot hem dat belooft, de chatbot blijkt onzin te verkopen en de klant krijgt alsnog korting. 'Slimme' technologie hoor, die chatbots.
De Apple-VR-bril blijkt tegen te vallen, veel early adopters brengen 'm terug, want hij zit niet comfortabel en zorgt voor koppijn.
Mooi betoog over offline opvoeden: “We kunnen ons als ouders ook afvragen of we élk dansoptreden, elke toneeluitvoering, elke sportwedstrijd moeten filmen. Misschien leren kinderen dan ook onderling dat niet alles gefilmd hoeft te worden en het leven geen voortdurend performance is.”
Waardevol interview met auteurs die een boek schreven over hoe kids een normalere relatie krijgen met social media: An Essential Guide For Mindful Posting.
Handig. Deze dude maakte een dating-app waarmee je maar met een iemand kan daten. Je raadt het al. De maker van de app.
Het beste van het web:
Fijne dag,
Aaron
PS: Je mag deze nieuwsbrief doorsturen naar vrienden en/of kennissen, mijn boeken kan je gewoon online bestellen en je kan me in de analoge, fysieke wereld uitnodigen om iets te vertellen over digitale etiquette, productiviteit of AI. En abonneer je op deze nieuwsbrief als je deze doorgestuurd hebt gekregen: