Waarom je niet bang hoeft te zijn voor AI als Elon Musk je waarschuwt
In plaats van ‘Apocalypse straks’ is het ‘Apocalypse ietsje later’?
Goedemorgen,
Het kan je niet ontgaan zijn: diverse experts én Elon Musk waarschuwden ons voor de gevaren van AI. Lang verhaal kort: AI zou een bedreiging vormen voor de mensheid, we moeten de ontwikkeling van AI een half jaar pauzeren.
Nu deze nieuws-hype wel over zijn hoogtepunt is, is het tijd om te reflecteren.
Waarom kreeg de waarschuwing van Musk zoveel media-aandacht?
Het verhaal (dat we afstevenen op een soort Terminator-scenario) zorgt ervoor dat we bang en boos worden, net zoals de meest gedeelde en gelikete foto’s, verhalen en video’s op het internet. Moord en brand verkopen de krant. Het sluit naadloos aan op de andere dystopische verhalen over een toekomst waarin we overbodig worden gemaakt door technologie. Plat gezegd: het is lekker griezelig.
Waarom waarschuwt Musk ons voor AI?
Je kan in Musk een idealistische ondernemer zien, die het beste voor heeft met de mensheid. Maar terwijl hij ons waarschuwt voor AI, is hij bezig is met het ontwikkelen van een nieuw AI-systeem, dat minder woke moet zijn dan ChatGPT en de Trumpeske titel TruthGPT draagt.
Iemand die werkt met AI, waarschuwt ons voor AI. Aha. Met andere woorden: “De technologie onder onze motorkap is zo sterk, dat het verboden zou moeten worden.” Godzijdank adviseren de experts van WC-eend nog steeds WC-eend.
Musk is toch een idealist?
Nou, dat wil hij ons wel laten geloven. Eerder maakte hij ons wijs de wereld te redden met Tesla, terwijl het bedrijf als enige grote autofabrikant zijn CO2-uitstoot niet bekendmaakt. Een criticus merkte terecht op dat elektrische auto’s de auto-industrie redden in plaats van de wereld. Dat Musk raketten de lucht in schiet (het circuit van Zandvoort verbleekt erbij) en tegelijkertijd als duurzaam ondernemer beschouwd wordt, is een lachertje. Musk is een briljante marketeer en wij zijn hopeloos naïef.
Maar: moeten we de ontwikkeling van AI niet een half jaar pauzeren?
Wie het weet mag het zeggen, maar ik kan me niet voorstellen waarom de aarde 184 rondjes om zijn as moet draaien voor AI geen gevaar meer is. Wat is het nut zo’n arbitraire grens? Hoe kunnen we allemaal voor dit verhaal gevallen zijn?
In plaats van ‘Apocalypse straks’ is het ‘Apocalypse ietsje later’? Thanks Elon.
Oké wijsneus, wat moeten we dan wel doen?
Beter is het om kritisch te zijn op de manier hoe we AI nu gebruiken. AI wordt namelijk al veelvuldig gebruikt op de werkvloer. Het bepaalt bijvoorbeeld wie er vaker gecontroleerd wordt als hij een uitkering aanvraagt of kindertoeslag krijgt. En tot dusver blijken we daar vrij problematisch mee om te gaan, getuige de toeslagenaffaire en het Rotterdamse schandaal rondom uitkeringscontrole.
(Althans, dit betoog ik deze week op Villamedia).
In ander nieuws…
Nog even over Musk. Hij besloot dat de blauwe vinkjes op Twitter (bedoeld om echte personen te identificeren ipv fake accounts) verdwijnen en alleen nog te koop zijn. Het gevolg: veel meer nepnieuws op Twitter.
Het is steeds minder gaaf om bij Big Tech te werken; zelfs de gratis fitnesslessen en massages verdwijnen bij Google. Ocharme.
Het is 2023. Genomic Prediction doet genetische tests op embryo's die in IVF-klinieken zijn gemaakt. Zo kan het bedrijf inschatten of die embryo’s later risico lopen op veel voorkomende ziekten. Vervolgens worden de kids in spé gerangschikt, zodat ouders degene met de 'beste toekomst’ kunnen kiezen. Koekoek. The future is exciting.
Work work work. Waarom de Metaverse in China maar een serieuze bedoeling is en er weinig ruimte is voor plezier. (Hoe worldwide is het web eigenlijk nog?)
Aan de andere kant van de oceaan is het eerste stel getrouwd in…. de Metaverse van Taco Bell. Ach, het is vast beter dan in Vegas.
Momfluencers (moeders die van Instagram een baan hebben gemaakt) lijken een perfect leven te hebben. Daardoor zorgen ze er vaak juist voor dat hun medemoeders zich slechter voelen over zichzelf.
Bert Bentsink maakte een prachtige en ontroerende podcast over ongepland en onverwacht vaderschap. "Je hebt toch altijd in je vriendengroep zo’n idioot die niet oplet en dan iemand bezwangert en ik dacht: 'jezus, nou ben ík dat.' Luister ‘m hier en stem op Plotse Papa’s voor de NTR Podcastprijs 2023. #nospon
Wat willen we? Vliegende auto’s! Wanneer willen we ze? Nu! Wanneer zijn ze er? Volgend jaar (misschien).
Heimwee naar vliegvakanties maar vliegschaamte? Geen nood. Deze website laat je random vliegvelden zien. Zo ben je klimaatneutraal toch even helemaal weg.
Fijne dag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote en quiz over het digitale etiquette-boek. Ook geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.