Goedemorgen,
De afgelopen weken zag ik diverse trendwatchers een video delen waarin ze, dankzij de Ongekende Mogelijkheden van AI, opeens een andere taal konden spreken. Dat wil zeggen: hun video-opname werd live vertaald.
Revolutionair. De wereld gaat nooit meer hetzelfde zijn.
Tja.
Deze innovatie zal vast gevolgen hebben. Mijn gedachten gaan uit naar alle mensen die werkzaam zijn in de nasynchronisatie-business. Vertalers en ondertitelaars hebben het sowieso al een stuk minder makkelijk dan een paar jaar geleden. AI wordt gebruikt om 80 procent van hun werk te doen, waarna zij er nog eens met de stofkam doorheen mogen om de computer te corrigeren. Of ze worden compleet weggeknipt uit het proces, waardoor ondertitels geschreven lijken door een stonede analfabeet.
Maar eigenlijk is deze innovatie natuurlijk gewoon slaapverwekkend. Goh, AI is weer in staat om een probleem op te lossen waar we 95 procent van de mensen zelden last van heeft. Gaaf. Ondertussen wordt de aarde steeds warmer, de armen steeds armer en is er nog steeds geen medicijn voor kanker (vrij naar Hang Youth).
Vaak gaat een nieuwe vorm van technologie gepaard met veelbelovende aankondigingen en ronkende persberichten. Ik kan het weten, want ik schreef die persberichten. Nieuwe tech wordt altijd in de markt gezet als een logisch stukje in de puzzel. Terwijl het veel vaker een oplossing is op zoek naar een probleem.
Daarom schreef ik de afgelopen weken een paar artikelen waarin ik ondernemers, voetballiefhebbers, ambtenaren en marketeers laat reflecteren op tech-hypes. Als je tot geen, een of meerdere van die groepen behoort, lees dan verder:
Bij de Ondernemer ontdek je het antwoord op de vraag: moeten ondernemer iets met AI?
Het Parool vertelt je over ex-Ajax TD Mislintat, die zich baseerde op de film Moneyball. Wist je dat die film berust op een sprookje? Wat leert je dat over de rol van AI en data in de (top)sport?
Ambtenaren kregen via Binnenlands Bestuur, de Volkskrant en EW de volgende vraag voorgeschoteld: wat hebben gemeenten en bibliotheken in hemelsnaam nog te zoeken op social media?
Via Marketing Facts mochten marketeers zich de vraag stellen: waarom hebben we last van vlieg- maar nog niet van data-schaamte? En hoe ethisch is het om als marketeer te adverteren als X en FB?
Technologie is een tool, geen doel, sufferd
De rode draad in deze artikelen? Nog te vaak verwarren we een doel met een tool. Oké, je kind zit op TikTok? Daar moeten we dus ook iets mee. Je hoort iets over NFT’s, dus wil je de boot niet missen. Zo we renden ook allemaal naar- en weer weg van Clubhouse.
Laten we alsjeblieft nieuwsgierig blijven naar nieuwe technologie, maar kritischer worden. AI vreet bijvoorbeeld energie, waardoor het voor veel CO2-uitstoot zorgt. Wist je dat ons digitale leven al voor meer uitstoot zorgt dan vliegen? Daarom is het volgens mij tijd voor vlieg- én dataschaamte. En je kan je afvragen hoe sociaal die media nou zijn, als ze zorgen voor polarisatie, jongeren in een mental health crisis duwen en te weinig actie ondernemen tegen nepnieuws.
Gelukkig zijn er alternatieven. Signal is privacy-vriendelijker dan WhatsApp. En de nieuwsbrief is niet voor niets bezig met een comeback. Waarom zou je als bibliotheek je bezoekers oproepen om een Facebook-pagina te liken, als je ze ook naar je nieuwsbrief kan dirigeren? Die wordt ook nog eens vier keer vaker gezien dan een gemiddelde post op Facebook.
Digitale technologie in het algemeen is niet goed of fout, maar elke specifieke vorm van technologie wordt ontworpen met bepaalde kansen, risico en beperkingen. Verdiep je daarin en stel jezelf eens de vraag: is dit een handige tool - of verwar ik het middel met het doel?
Dan hebben we misschien niet alleen slimme technologie, maar ook nog eens slimme gebruikers. Dat lukt alleen door nieuwsgierig te blijven en kritischer te worden.
Euroshopper Terminator
He, er is weer eens een film die ons leert dat AI ons allemaal hartstikke dood gaat maken. Saaaai. Maar ook: dom.
Begrijp me niet verkeerd: er is niets mis met een goed verhaal. Computers die zo sterk en gemeen zijn dat ze in staat zijn om de mensheid kapot te maken: dat klinkt als een prima plot. En dat is het ook. Daarom presenteert Hollywood telkens AI als het einde van de mensheid. Maar: we hoeven AI niet te vrezen als einde van de mensheid. Dat is prima verwoord in dit NRC-artikel.
Het science fiction-verhaal over AI overschaduwt de huidige impact van AI op onze maatschappij. AI zorgt er nu al voor dat er mensen in Nederland gediscrimineerd worden bij het aanvragen van kindertoeslag, studiefinanciering, een uitkering of een verblijfsvergunning. Eigenlijk zorgt zo'n Terminator-achtige film ervoor dat we weinig leren van de afgelopen AI-schandalen. We moeten onze ogen openen voor het reële gevaar van AI, dat niet in de verre toekomt schuilt, maar zich nu al manifesteert. Ook zonder manifestatie-coach.
In ander nieuws…
Ik vond dit een interessante analyse van Jaap van Zessen over VI en het Parool, die speciale abonnementen voor specifieke doelgroepen aanbieden. Dus: een Ajax- of studentenabonnement. Wie zou het voorbeeld volgen? Wanneer volgt het AD-sportnieuws-abonnement?
Je kan straks Instagram gebruiken zonder advertenties. Misschien. Dat kost dan 13 euro per maand. Is dat hoeveel je data waard is?
Twitter-fuhrer Musk werkt antisemitisme in de hand door content van rechts-extremisten te delen. Veel mensen die ik volg verlaten Twitter, volgens sommige deskundigen is het zelfs opzet van Musk om het platform een plek te maken voor gekkies. Prima, ik stop ook maar eens met ‘X’. Wie moet ik volgen op Bluesky?
Nog meer social media; waarom we ons online steeds vaker schuldig maken aan over sharing.
Laat Russel Brand het niet horen: de man die een aanslag op moslims live-streamde krijgt nog wél betaald van YouTube.
Download hier een prima gids hoe we bewuster om kunnen gaan met technologie. En mocht je worstelen met het afscheid nemen van Big Tech, kies dan voor de POSSE strategie.
Succession in het echt: iedere tech-bro kleedt zich nu als Kendall Roy. Hoe quiet luxery Silicon Valley veroverde. Over mode gesproken: check ook: deze 59 stijladviezen van GQ.
Beste van het web
Fijne dag,
Aaron
PS: Je kan deze nieuwsbrief doorsturen naar vrienden en/of kennissen, zodat ze niets hoeven te missen. Zou je meer willen weten over productiviteit, digitale etiquette of AI? Hier vind je de lezingen die ik daarover geef.