Oorlog ook digitaal & het einde van Europese privacy
Oorlog gaat online
Oorlogsvoering is digitaler dan ooit. China hackte Oekraïne al voor de oorlog begon, Oekraïners livestreamen de oorlog voor hun Russische volgers en er zijn talloze nepnieuws-campagnes uit Rusland. Dit is een oorlog 2.0.
Over nepnieuws gesproken: 9 op de 10 jongeren haalt hun nieuws van social media en checkt weinig andere bronnen, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat biedt geen voedingsbodem voor fake news en filterbubbels. Er is niks aan het handje en dit komt vast helemaal goed. Gaat u maar rustig slapen.
Over jongeren gesproken: Gen-Z blijkt in de ban van een soort anti-Instagram-app: BeReal. Waar je, surprise surprise, echt bent. Geen filters of reclame. Best verfrissend, maar is het echt zoveel beter dan Snapchat?
Nog meer nepnieuws: TikTok maakte een ‘apart universum’ voor Russische gebruikers, zodat ze geen content uit andere landen kunnen zien en alleen nog pro-oorlog propaganda te zien krijgen. Een mooi een-tweetje tussen China’s TikTok en het Kremlin.
Over het Kremlin gesproken: Oekraïne verzamelt satellietbeelden, biometrische gegevens en materiaal op social media als bewijs voor oorlogsmisdaden. Experts betwijfelen echter of dat leidt tot meer veroordelingen (FD).
Over oorlogsvoering 2.0 gesproken: wil je de digitale oorlogsvoering begrijpen? Lees dan de bestseller Het is oorlog, maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk, die vorige week de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord 2022 won. Actueler dan ooit.
In Het Parool: het einde van onze privacy
Nog meer cyberoorlog: Clearview AI, een Amerikaans bedrijf, helpt de Oekraïense overheid ‘om niets’ om de identiteit van haar burgers te helpen bepalen. Dat klinkt als goed nieuws, maar dat is het niet.
ClearView AI is een systeem waarin tien miljard foto’s staan, zonder dat iemand in die database daar ooit toestemming voor heeft gegeven. Ook jouw foto's staan er waarschijnlijk in.
Dat is niet het enige Europese privacy-schandaal: de Europe Commissie heeft een plan voor één van de grootste gezichtsherkenningssystemen ter wereld. Betekent dit het einde van privacy in Europa? In Het Parool geef ik antwoord op die vraag.
Gelukkig zijn er nog leuke dingen
Naast deze oorlog die maar niet ophoudt en het mogelijke einde van onze privacy, toch nog wat goed nieuws. Zoals de komst van een AI die tekst verandert in beeld. Wil je afbeeldingen van teddyberen? Teddyberen! Natuurlijk wil je teddyberen. Of wil je teddyberen die onderzoek doen naar AI, maar dan onder water (en met technologie uit de jaren ’90)? Dat kan ook.
Nog geen plannen voor de dag na Koningsdag? Vast niet. Kom dus naar de Nieuwe Anita (in Amsterdam) en luister naar gedichten van Daniël Vis, Asha Karami en mijn tech-gedichten.
De terugkeer van onze literaire avond. Slam poetry, muziek, spoken word, alles door elkaar.
Voor ik het vergeet: voor deze nieuwsbrief zijn geen echte bomen omgevallen, dat is nodeloos en slecht voor het milieu.
Fijne dag!
Aaron
PS: Vind je deze nieuwsbrief niet-stom? Stuur me door naar je vrienden, huisdieren, collega's en familie. Ze kunnen zich hier inschrijven voor dit tweewekelijks stuk content.