Nederlandse Offline Club verovert de wereld
Van hashtags naar high fives, van selfies naar samen
Goedemorgen,
Van de week zag ik een grappig bericht voorbijkomen. Een Nederlands event waarbij mensen hun smartphone inleveren ging viral. The Offline Club scoorde in een maand tijd meer dan 100.000 volgers op Instagram. Dat is ironisch, maar ook hoopgevend.
Daarom interview ik in deze nieuwsbrief Ilya Kneppelhout, die samen met Jordy van Bennekom en Valentijn Klok The Offline Club bedacht.
Ilya, hoe kwam je op het idee voor The Offline Club?
Jordy en ik vonden dat we te veel tijd op onze mobiel doorbrachten en te weinig tijd hadden voor betekenisvollere dingen zoals lezen, reflecteren of ontspannen. Zo kwamen we op het idee voor Het Leesweekend: een weekend weg, zonder mobiel - maar met boeken. Wie meedeed aan zo’n weekend, zei dat hij goed uitrustte en met nieuwe ideeën thuiskwam.
De reacties op Het Leesweekend waren zo goed dat we die ervaring voor meer mensen toegankelijk wilden maken. Zo ontstond The Offline Club, waarbij we een avond of middag offline samenzijn. Eigenlijk is het een instapmodel van onze filosofie.
En opeens gingen jullie viral. Hoe ging dat?
We hebben best lang gediscussieerd over de vraag of we überhaupt actief willen zijn op Instagram. We doen dat wel, want op Instagram bereiken we mensen die veel met hun telefoon bezig zijn. Net zoals waarschuwingen over roken op een pakje sigaretten staan. Wij waarschuwen dan weer niet, maar bieden een alternatief.
Vorige maand organiseerden we ons eerste event in Café Brecht in Amsterdam en na afloop postten we een paar foto’s en video’s. We waren vaak al blij als er na een post dertig nieuwe volgers bijkwamen.
De vierde Instagram-Reel (korte video) scoorde uit het niets tien miljoen views. We krijgen enthousiaste berichten van over de hele wereld, van Australië tot de VS – zelfs van Hollywood-acteur Ian Somerhalder. We zitten nu op 122.000 volgers. We staan er zelf ook versteld van.
Wat merk je van 100.000+ volgers?
Gek genoeg worden veel dingen makkelijker als je 100.000 volgers hebt. We worden nu benaderd door toonaangevende partijen die met ons willen samenwerken. Van die samenwerkingen konden we eerder alleen maar dromen.
Aan de ene kant is dat heel fijn, maar aan de andere kant is het ook een beetje triest dat je pas aandacht krijgt als je zo veel volgers hebt. Terwijl de filosofie hetzelfde is. Alleen is ons digitale bereik veel groter.
Dat is inderdaad vrij ironisch. Maar het laat ook zien dat jullie iets op het spoor zijn. Wat betekent het dat twee volle Amsterdam Arena’s jullie pagina volgen?
Veel mensen vinden het lastig vinden om verbinding te vinden met anderen, zeker met mensen buiten de eigen bubbel. Bijna niemand maakt spontaan nog een praatje, want iedereen zit steeds vaker op zijn telefoon. Of het nou in de tram is of tijdens het eten.
En veel mensen willen hun tijd anders besteden, met dingen die betekenisvoller zijn dan scrollen of liken. Steeds meer mensen hebben last van burnouts, ervaren onrust of ontspannen niet zoals ze zouden willen. Je telefoon vaker met rust laten helpt je daarbij.
Over het algemeen zijn we met z’n allen steeds meer online, maar er is ook een tegenbeweging van mensen die bewuster willen omgaan met hun telefoon. En die tegenbeweging is groter dan we dachten.
Welke tips heb je om bewuster om te gaan met je telefoon?
Grappig, dat is ook de vraag die we aan het einde van onze events aan onze bezoekers stellen. Deze tips (van onze bezoekers) vind ik de moeite waard:
Koop een wekker
Deze investering van twintig euro verdien je zo terug. Je slaapt beter, staat niet meer op met je telefoon en gaat er ook niet meer mee naar bed.
Leg je telefoon vaker weg
Zo doorbreek je de routine. Bijvoorbeeld als je boodschappen doet, gaat sporten of een boek leest.
Verwijder en download apps
We hebben 100.000 volgers op Instagram – maar downloaden de app telkens weer om iets te posten. Dat kan jij dus ook.
Zet alle meldingen uit
Dit is de belangrijkste tip, want de meldingen op je beginscherm zorgen voor de meeste afleiding. Zet die dus vandaag nog uit.
Thanks voor de tips Ilya!
Meer weten? Hier vind je meer info over The Offline Club.
In ander nieuws…
De energieconsumptie van AI schiet door het dak, ziet ook het toonaangevende Nature. Dat is een prima reden om eens wat kritischer te zijn op de AI-hype.
Gelukkig is er ruimte voor kritiek. Journalisten-platform Villamedia publiceerde bijvoorbeeld mijn oproep om kritischer te zijn op wat we AI noemen en wat we surveillance-technologie noemen. Privacy, best belangrijk.
Over AI en journalistiek gesproken. Le Monde start een samenwerking met OpenAI. ChatGPT laat straks zien dat het informatie uit een artikel van de Franse krant haalt - en linkt door naar de krant. Is dit een stap in de goede richting of slechts een druppel op de gloeiende plaat wat betreft het gratis gebruiken van journalistieke content? (Ik denk het laatste.) Ondertussen maakt de New York Times serieuze kans om de rechtszaak tegen OpenAI te winnen. Spannend.
Technologie die we niet moeten willen: een chatbot die relatie-advies geeft. Je kan 99 dingen automatiseren met behulp van AI. Maar relatieadvies is er niet 1 van. Ik schreef het al eerder; AI staat eigenlijk voor Artificiële Intimiteit.
Black Mirror maar dan in het echt. Op Doordash wordt er nu eten verkocht dat ‘gemaakt is door AI’ (althans, de recepten).
Ik ben heel blij met dit interview in Intermediair - over hoe social media ons afleiden van ons werk en de BV Nederland bakken met geld kosten. Wist je dat 1 op de 8 jongeren een werklaptop en telefoon wil waarmee ‘ie niet op social media kan? (Die zouden prima eens naar The Offline Club kunnen gaan.)
Over jongeren gesproken: TikTok is niet alleen populair bij Gen-Z, maar ook bij millennials. TikTok wordt in de VS misschien wel gekocht door een Amerikaans bedrijf - of verboden. Tja, TikTok is inderdaad een ramp - maar we moeten betere wetgeving hebben dan ‘technologie is slecht als het uit China komt.’ Zoals prima verwoord in dit stuk op The Guardian en ik eerder betoogde in het Parool.
Huh wat? Appen tijdens het eten is dus.... ongezond! Was er maar iemand die een luchtig non-fictie boek schreef van zo’n 30 hoofdstukken en dat Niet appen tijdens het eten zou noemen. En/of daar lezingen over zou geven.
Wist je dat Google al je (g)mailtjes meeleest? Enter het Nederlandse bedrijf Soverin, dat je privacy-vriendelijk laat emailen.
Dacht je dat je muzieksmaak uniek was? Met behulp van deze tool ontdek je hoe obscuur je Spotify-smaak is. (Niet om stoer te doen, maar ik scoorde 98% obscuur. Beat that.)
Fijne dag,
Aaron
Deze editie liet ik voor het eerst iemand uit het vak aan het woord. Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 2.300 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan door anderen er op te wijzen. Wil je meer weten over AI, digitale etiquette of slimmer werken? Op deze pagina vind je mijn lezingen.