Minder overwerken? Maak dit taboe bespreekbaar op de werkvloer
Een op de vier jongeren werkt over, want: afgeleid door mailtjes en appjes
Goedemorgen,
Ik maak me druk om de manier waarop we omgaan met technologie. Daarom liet ik een onderzoek doen onder duizend Nederlanders en vroeg ik of het ze lukt om slim om te gaan met alledaagse technologie, zoals email en WhatsApp.
Wat bleek?
Een op de zes Nederlanders werkt wel eens buiten reguliere werktijd (negen tot vijf), zodat ze niet gestoord wordt door appjes en mailtjes. En ongeveer een op de vier jongeren (tot 35 jaar) werkt over, zodat hij niet wordt afgeleid door appjes en mailtjes.
Verbazingwekkend. We kunnen ons zo slecht afsluiten van inkomende berichten, dat we buiten werktijd aan de slag gaan, zodat we ongestoord kunnen werken.
Slechts één op de acht bedrijven heeft afspraken gemaakt over hoe snel werk-mails en appjes beantwoord moeten worden. Misschien is dit wel het moderne taboe van de werkvloer: dat je niet 24/7 bereikbaar wil zijn, je mailbox soms wil uitzetten of een berichtje niet binnen een kwartier wil beantwoorden, omdat je je, tja, wil focussen op belangrijker werk.
Als je er langer over nadenkt, kom je tot de conclusie dat onze omgang met digitale technologie tamelijk paradoxaal is.
Elke dag komt er een nieuwe AI tool op de markt die nog handiger lijkt dan de vorige. We denken dat deze uitvinding ons nog productiever maakt. Tegelijkertijd gaan we nog niet heel slim om met onze mail, appjes, telefoon en computer.
Deze vijf tips zorgen ervoor dat je minder afgeleid bent tijdens een werkdag:
Voorkom afleiding op je desktop: zet meldingen uit, zodat je niet gestoord wordt.
Neem echte pauzes: neem geen pauze met social media of nieuws-sites, want die duren geheid langer dan je van plan was.
Blokkeer afleiding op je smartphone: maak je telefoon zo onaantrekkelijk mogelijk, zodat je je werk wél afkrijgt.
Maak afspraken over appen en mailen: blijkbaar is het een taboe om onbereikbaar te mogen zijn of niet direct een bericht te beantwoorden. Maak dat bespreekbaar.
Maak tijd om berichten te beantwoorden: als je geen tijd maakt om je mailtjes en berichten te beantwoorden, ben je er ongetwijfeld de hele dag mee bezig. Dat kan slimmer.
Ben je benieuwd hoe je goede afspraken over werkmailtjes en appjes maakt? Dat leg ik in dit blog-artikel uit. Ik schreef er ook een paar stukjes over, voor MarketingFacts, Frankwatching en ondernemersplatform Baaz.
Deze tips zijn onderdeel van de keynote/training Master Your Workweek, waar je meer van dit soort handigheden leert. In deze workshop leer je hoe je slimmer werkt, minder afgeleid en gestrest bent en meer werk gedaan krijgt in minder tijd. Onder meer door slimmer om te gaan met digitale communicatie. Meer weten? Neem contact op.
In ander nieuws…
Universiteiten gebruiken software zodat studenten niet spieken. Die software voor gezichtsherkenning herkent geen gezichten van donkere mensen. Een Nederlandse student komt in actie tegen deze racistische software en krijgt de spotlight die het verdient: een mooi stuk in Wired.
AI kan alles. Met AI zet je tekst om in audio. Of andersom. AgentGPT gaat voor je aan de slag als onbetaald stagiair. Maar is het wel ethisch verantwoord om AI een condoleancebrief te laten schrijven?
AI gaat het onderwijs niet overbodig maken, maar zal het waarschijnlijk veranderen. Goed nieuws: misschien dwingt het ons wel om kids kritisch te leren denken over AI.
AI goes Black Mirror. ChatGPT bedacht een schandaal over seksuele intimidatie en noemde een echte jurist als verdachte. Niemand kon vervolgens uitleggen waarom ChatGPT dat deed. Reminder: AI geeft geen antwoord op vragen, maar produceert iets dat op een antwoord lijkt op een vraag die op jouw vraag lijkt. AI is niet slim, het denkt niet en zorgt niet voor nieuwe ideeën.
Wil je pronken met je muziekkennis? Deze site houdt bij welke nummers op dit moment veelbesproken worden op het internet. Ben je toch nog een hippe voorloper.
Het wemelt op het internet van de goeroes die zeker weten dat je beter af bent zonder zonnebrand. Gelukkiger is daar: holistische sloopkogel Sjamadriaan (‘wetenschap geen mening, vind ik’). Luister zijn interview terug bij Met Nerds om Tafel.
Elon Musk is een engerd en Twitter is er niet gezelliger op geworden sinds hij er de baas is. En toch is het maar de vraag of een ander platform zomaar Twitters plek kan innemen.
De Metaverse als digitaal Almere: ook Disney en Microsoft trekken zich terug uit deze virtuele nieuwbouwwijk.
Bij de Olympische Spelen in Parijs (2024) maak je misschien wel gebruik van een vliegende taxi. Die vliegende taxi’s blijken overigens beter geregeld dan de rijdende variant 🤡
Het is 2023. Je volgt een marketingopleiding. Als het je lukt om een video viraal te laten gaan (meer dan 1 miljoen views), dan hoef je geen examen te doen. Welkom in de technologische cultuur.
Yes, er komt een derde seizoen van White Lotus. Het speelt zich af in Thailand. Misschien wel in een van deze hotels.
Fijne dag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote en quiz over het digitale etiquette-boek. Ook geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.