Mijn eerste NFT & digitale kunst in het Stedelijk
NFT’s in de Metaverse
Hoe vernieuwend is het pronken met dure NFT’s in de Metaverse nou echt? Ik schreef een blog over de gentrificatie van het internet, waarin spannende en nieuwe plekken worden overgenomen door commercie.
Over de blockchain gesproken: Trouw-columnist Ilyaz Nasrullah verbindt blockchain-kritiek aan de klimaatcrisis. Het klimaat betaalt de prijs voor de cryptohype. Het is tijd om deze gekte aan banden te leggen.” Oeps. Ben ik nu medeverantwoordelijk voor het gat in de ozonlaag?
Lever kritiek op de cryptogekte en er staat onmiddellijk een menigte boze mannen tegenover je.
NFT’s in de praktijk
Over NFT’s gesproken. Beeldend kunstenaar Frank Tjepkema maakte 60 NFT-kunstwerken, die ik voorzag van gedichten (gemaakt door kunstmatige intelligentie). Ik ontdekte dat veel NFT-kunstwerken vernoemd zijn naar valuta-jargon, wat – tja – nogal apart is. Gaat het data-isme van digitale kunst ons dichterbij een echte kunstervaring brengen?
Over kunst en kapitaal gesproken: deze beschouwing vat de commercialisering van kunst aardig samen: “NFT's worden verhandeld door daytraders en functioneren als valuta. Veel NFT's worden door algoritmes gegenereerd, waardoor de rol van de artiest verschuift van een maker naar iets dat meer op een vermogensbeheerder lijkt.”
Over digitale kunst gesproken: sinds kort is de solotentoonstelling Hito Steyerl. I Will Survive in het Stedelijk Museum te zien. Een aanrader. Vervreemdende video-installaties met scherpe systeemkritiek, algoritme-kunst en bespiegelingen over de surveillance-maatschappij. Raar, ongemakkelijk en confronterend.
Over confronterend gesproken: dit is alweer het einde van deze nieuwsbrief. Tot over twee weken!