Goedemorgen,
Wie met mensen werkt, weet dat je niet altijd kan zeggen wat je denkt.
Je hebt bijvoorbeeld het idee dat je meer salaris verdient dan je krijgt. Als je die gedachte woord voor woord zou uitspreken, is de kans op succes vrij klein.
Kansrijker is: “Ik zou graag de mogelijkheden voor een salarisverhoging willen bespreken. Ik geloof dat ik extra compensatie verdien voor de waarde die ik aan het team toevoeg.”
Wie een hekel heeft aan zijn baan, zou kunnen zeggen dat hij zich “overweldigd en gefrustreerd voelt door de huidige functie.” En dat hij “benieuwd is of er mogelijkheden zijn om zich meer voldaan te voelen in deze rol.” Dat klinkt beter dan ‘ik haat mijn werk’.
Deze corporate eufemisme komen niet uit mijn koker, maar uit die van SoundBetter, een (gratis) AI-tool die je helpt om professioneler en vriendelijker te klinken. Wat mij betreft nu al dé AI-toepassing van 2023. Bekijk het nu. Doe er je voordeel mee.
Niet appen buiten werktijd
Over werken gesproken. Elk jaar werk je gemiddeld een maand over. Dat komt voor een deel door alle appjes en mailtjes die we buiten werktijd sturen. Gemiddeld vertegenwoordigt dat een waarde van 3.200 euro aan misgelopen loon. Daarom is het hoog tijd voor WhatsApp-etiquette op het werk.
(Wat hierbij ook van pas komt: mijn keynote en workshop Master Your Workweek, die ervoor zorgt dat je minder gestrest en afgeleid wordt tijdens en na kantoortijden).
Wie zijn of haar laptop voor werk en privé gebruikt, loopt het risico dat deze twee werelden elkaar ontmoeten. Een collega kijkt even mee op je scherm en ziet een gesprek dat je voert op een dating-site. Of erger nog: een leidinggevende ziet dat jij een vacaturesite als favoriet hebt ingesteld. Hoe zorg je ervoor dat je collega’s niet zien dat je een nieuwe baan zoekt?
Vanaf welke plek er wordt gewerkt, doet er sinds de lockdowns minder toe. Of je bureau nu staat in Enschede of Egypte, als je maar op tijd inbelt. Maar hoe ga je als digital nomad om met jaloerse collega's? En maakt locatie-onafhankelijk werken ons nou echt gelukkiger?
Wil je weten hoe het heurt op LinkedIn? Of ben je benieuwd waarom elke ondernemer (die ik overigens veel personeel wens) er goed aan doet om zijn werknemers vaker offline te laten zijn? Daar vertel ik over in dit interview bij De Ondernemer:
In ander nieuws…
Nog meer AI nieuws. AI maakte een eindeloze aflevering van Sienfeld op Twitch. Iemand anders maakt binnen tien minuten een filmpje dat viraal gaat met verschillende AI-tools.
Ondertussen wordt de meest vreselijke content uit OpenAI gefilterd door Kenianen die daar 2 dollar per uur mee verdienen. Door het kunstmatige intelligentie te noemen, vergeten we soms dat er mensen bij betrokken zijn. Reminder: ook AI is mensenwerk.
Waarom de AI-zoekmachine misschien toch niet zo’n goed idee is.
Een streamer (iemand die gamet en zijn geld verdient door dat online uit te zenden) werd betrapt toen hij naar deepfake natuurbeelden van een collega-streamer keek. Goedemorgen, het is 2023.
Door de ontslagen bij Big Tech, is er de komende tijd meer nepnieuws op social media te verwachten.
Van de makers van de filterbubbel op Instagram… is er nu ook een gepersonaliseerde nieuws-feed. Wie heeft de mainstream media nog nodig als je nieuwsfeed je vertelt dat Trump eigenlijk de laatste verkiezingen won?
Benieuwd hoe je je als founder moet kleden? Check het account ‘Dripped Out Technology Brothers’ voor mode-advies.
Elon Musk snapte maar niet waarom zijn tweets niet viraal gingen. Toen collega’s hem vertelden dat het niet aan Twitter, maar aan zijn tweets lag, werden ze ontslagen.
Is dit primitieve slagersmes de eerste gadget van de mens?
De vier stappen van digitale verslavingen, stap voor stap uitgelegd.
Zo gaat het met (het aantal) vrouwen in de wetenschap.
De dodo is dan al zo’n 360 jaar uitgestorven, een Amerikaans biotechbedrijf wil het weer tot leven wekken. Relevant.
Zzp’er, flexwerker, werknemer? Waarom we allemaal een werker zijn.
Een kijkje in het leven van de Talibanstrijders die naar Afghanistan verhuisden.
De 17 beste wellnessresorts om bij weg te dromen.
Fijne zondag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote en quiz over het digitale etiquette-boek. Ook geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.