Het einde van Lean Startups en kwartaal-meetings
Staat jouw bedrijf al op de Long-Term Stock Exchange?
Goedemorgen,
Als je in de technologiesector werkt, is de kans groot dat je Eric Ries kent. Hij schreef de bestseller Lean Startup, de bijbel voor elke startup-founder.
Zijn boek werd meer dan een miljoen keer verkocht en is in zo’n dertig talen vertaald. Daardoor toerde hij de wereld rond en sprak hij talloze managers. Ries schrok van de manier waarop veel bedrijven werken. “Hoe vaak klaagt men niet over de kwartaalresultaten en de slaafsheid waarmee bedrijven van kwartaal tot kwartaal worden geleid? Ze missen de mogelijkheid om op lange termijn te investeren, bijvoorbeeld in hun werknemers.”
Dat bracht hem op het idee voor een Long-Term Stock Exchange, een nieuw soort beurs, zoals de NASDAQ dat ook is. Bedrijven die hier genoteerd zijn, worden aan hogere eisen onderworpen, zoals een langetermijnfilosofie, zorg voor hun werknemers, gemeenschap en het milieu. “Als ooit wordt ontdekt dat een product schadelijk is, verslavend of hun klanten depressief maakt, dan komen deze bedrijven direct in actie.”
Een revolutionair idee, dat veel hedendaagse problemen kan oplossen. Milieu, schermverslaving, vervuiling, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Daarmee is het bruggetje naar Big Tech snel gemaakt. Wat zou er gebeuren als bedrijven als Meta (Facebook en Instagram), Apple, TikTok en YouTube zouden kiezen voor een Long-Term Stock Exchange? Die vraag stelt (en beantwoordt) Tristan Harris van het Center for Humane Technology in de Your Undivided Attention Podcast:
“Apple houdt momenteel 30% van de inkomsten van een app in de App Store en geeft 70% aan de ontwikkelaar. Wat als Apple morgen bedrijven wil stimuleren die goed zijn voor de lange termijn? Ze formuleren een aantal maatstaven voor wat ‘goed voor de lange termijn’ betekent en hoe meer je aan die maatstaven voldoet, hoe meer je beloond wordt. En hoe verslavender je app, hoe minder je verdient. TikTok kan vandaag succesvol lijken, maar als Apple kosten voor het gebruik van de app gaat rekenen, dan schrikt dat investeerders af.”
Die lange termijn aandelenbeurs is niet alleen een goed idee. Het is werkelijkheid geworden. Je leest er meer over in dit blog-artikel. Laten we hopen dat het snel de meest relevante aandelenbeurs wordt. En zo de technologiesector verbetert.
Ondertussen heeft het weinig zin om te wachten tot bedrijven als Apple, Meta en Google zich gaan richten op de lange termijn belangen van de maatschappij. We moeten zelf in actie komen. Door onze aandacht terug te veroveren op de digitale platformen die we elke dag gebruiken. Hoe? Was er maar een handige workshop die je daarbij helpt.
In ander nieuws…
Steeds meer voorwerpen zijn verbonden met het internet. Dat noemt men IoT; the Internet of Things. Zo wordt ook je koelkast of TV ‘slim’. Maar dat is niet zonder risico;
Je auto is niet alleen een voertuig, het produceert data. (Tenminste, als de auto nieuwig is). Die data verkoopt je auto misschien wel aan anderen. Deze tool helpt je ontdekken of dat het geval is;
Hoe spel je hype? Startups die ‘iets met AI doen’ halen miljarden euro aan investeringen op. Zonder dat ze een businessplan nodig hebben;
AI wordt steeds meer gebruikt om muziek mee te maken. Spotify heeft duizenden AI-liedjes offline gehaald. Waar gaat dit heen?
Alliantie Digitaal Samenleven, Tilburg University en Unpluq doen onderzoek naar werk-gerelateerd smartphone-gebruik en de invloed daarvan op je welzijn. Ze starten op 29 mei 2023. Doe je mee?
Goed nieuws voor het klimaat: het wordt steeds lastiger om online te shoppen en producten gratis terug te sturen. Minder goed nieuws: klimaat-opwarming-ontkennende content op YouTube is nog steeds een verdienmodel, ondanks beloftes van Google dit probleem aan te pakken;
Klaar met alle racistische drek en tsunami van nepnieuws op Twitter? Bluesky zou een alternatief zijn voor gemarginaliseerde groepen. Is dit het begin van de opmars van decentrale, sociale media?
Netflix verbiedt het delen van wachtwoorden, waardoor … er een miljoen Spanjaarden hun Netflix-abonnement opzeggen;
Niet alleen vlees, maar ook vis komt straks uit de 3D-printer. Geen Kapitein, maar Robot Iglo.
Fijne dag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote en quiz over het digitale etiquette-boek. Ook geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.