Goedemorgen,
Voor wie zich pas net heeft geabonneerd op deze nieuwsbrief (welkom nieuwe abonnees!): ik probeer meer mensen bewuster om te laten gaan met technologie. De laatste tijd vraag ik me af wat dat betekent in een werk-context. Met andere woorden: hoe ga je tussen 9 en 5 slimmer om met je laptop, social media en telefoon? En waarom is dat nodig?
Laat je mailbox vaker met rust
Elke werkdag laten we onze aandacht stelen door alle inkomende berichten, appjes en mailtjes. Daardoor worden we onnodig afgeleid en gestresst. Dat vraagt om verandering. We turen dagelijks gemiddeld vijf uur naar onze telefoon en brengen elke dag gemiddeld twee uur op social media door. Wie zijn schermtijd en social media-gebruik op kantoordagen weet te beperken, kan dus opeens wél om vijf uur naar huis. Handig!
Deze vier tips helpen je daarbij:
Verminder afleiding
Verwijder social media apps, zet je notificaties op smartphone en laptop uit en blijf zo langer gefocust. Blokkeer bepaalde websites, zodat je niet alsnog naar Instagram.com doorklikt. Ik gebruik daar Simple Blocker voor.
Plan tijden waarop je je mail checkt
Als je dat zou willen, kan je de hele dag mailen, want er komen de hele dag mails binnen. Blokkeer dagelijks tijdsloten, bijvoorbeeld drie keer een half uur, waarop je je mail verwerkt. Zo kom je toe aan je echte werk.
Houd betere pauzes
Na een aantal to-do’s wil je misschien wel pauze houden met een rondje nieuwssites of social media. Niet doen! Daar rusten je hersenen niet van uit. Op social kan je altijd doorklikken, dus duren je pauzes ongewild langer. Onhandig.
Zet je telefoon vaker uit
Doordat we dagelijks zoveel scrollen, swipen en liken, rusten we nooit echt helemaal uit. Laat je telefoon een uur voor je gaat slapen met rust en spreek met collega’s tijden af waarop je onbereikbaar mag zijn. Zo rust je beter uit.
Master Your Workweek
Het verzuim in Nederland is nog nooit zo hoog geweest, wat mede komt door alle stress die we ervaren. Die stress komt ook door alle digitale afleiding op ons werk. Daar wil ik iets aan doen. Daarom heb ik een productiviteit-workshop ontwikkeld: Master Your Workweek. Zo neem je weer de regie over je werk(week), krijg je meer gedaan en word je minder afgeleid en gestrest.
Onze werkweek ziet er nu vaak zo uit:
Ik wil je helpen om ervoor te zorgen dat je werkweek er zo uit komt te zien:
Deze week gaf ik de Master Your Workweek training aan het team van SkyBox (het inspiratieplatform voor professionals, opgezet door Ron Simpson). Dat zag er zo uit:
Korak Specht, Head of Operations bij SkyBox, zegt het volgende over de training: “Een super handige workshop waarin we slimmer hebben leren werken, waardoor we minder afgeleid en gestrest worden. Ik kan het iedereen aanraden.”
Meer weten? Lees hier verder. Of stuur me een berichtje.
Maak van LinkedIn geen Facebook
Over technologie en werk gesproken: tijdens de lockdowns vervaagde de grens tussen werk en privé, wat je terugzag in het type content dat gedeeld werd op LinkedIn. Daardoor wordt het platform steeds vaker gebruikt als een soort tweede Facebook, met veel vakantiefoto’s, politieke meningen en, waarom ook niet, wel erg intieme connectie-verzoeken. Hoe het dan wel heurt?
Dat lees je in deze voorpublicatie over het correct gebruik van LinkedIn uit de digitale etiquette-gids Niet appen tijdens het eten. Over voorpublicaties gesproken: lees ook het hoofdstuk over vaker offline gaan, misschien wel de slimste productiviteit-hack ever.
In ander nieuws…
Ik mag een TEDxTalk doen. Heel cool. Op 18 april, in Alkmaar. Wees erbij!
Deze nieuwsbrief krijg je vanaf nu op zondag in plaats van op donderdag. Omdat ik vermoed dat je hem dan regelmatiger, sneller of vaker leest. De nieuwsbrief komt daarbij niet meer via Revue (thanks, Elon) maar via Substack.
Na alle interviews op radio en tv, is er eindelijk een recensie verschenen over Niet appen tijdens het eten en wel door de online congres-autoriteit Congreswereld.nl. Wij van WC-eend vinden de recensie bijzonder betrouwbaar: “Een heel leuk boek dat snel en humoristisch maar met veel kennis van zaken ingaat op de ongeschreven regels in het digitale tijdperk.” Amen.
Er zijn genoeg winbare grondstoffen voor de energietransitie. Kwam politieke wil en draagvlak ook uit de kraan, dan was het probleem helemaal opgelost.
Zou TikTok een Chinees superwapen zijn om de Europese jeugd te verpesten?
Wie dacht dat Telegram goed beveiligd was… think again. Het Kremlin spoort Russische dissidenten op Telegram op, nu de chat-dienst gehackt is.
De wereld heeft meer van dit soort nieuws nodig: er is een slimme rugzak voor de reddingsrat (dat lees je goed).
Wist je dat de Europese huiskat 8.000 kaarsjes mag uitblazen?
De pizza-bitterbal is er nu ook in Hawaii-smaak, meldt Snack-nieuws.nl.
Ander goed nieuws: ook het huis van Marie Kondo is soms een puinhoop.
Fijne zondag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote over het digitale etiquette-boek en een leuke, interactieve quiz. Ook doe ik dingen met AI (al sinds voor het cool was) en geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.