Goedemorgen,
Zet je schrap. Ik heb goed nieuws en daarna nog beter nieuws.
20 jaar geleden was duurzaamheid nog iets wat we associeerden met natuurwinkels en geiten-wollen-sokken-types. Maar nu wil elke millennial iets met duurzaamheid doen - zelfs noemt Shell zich een duurzaam bedrijf (sowieso een prima bedrijf, als ik de website moet geloven). Diversiteit was ooit meh, Doutzen Kroes werd tien jaar geleden nog uitgelachen toen ze zich schaamde voor Zwarte Piet; inmiddels wil de meerderheid van Nederland een Piet met een ander uiterlijk.
Met andere woorden: verandering is mogelijk, de maatschappij kan in beweging komen. Dat is het goede nieuws.
Nu de nuance: het duurt soms eventjes voor bepaalde ideeën bij een grote groep landen. De managementliteratuur kent daar overigens een prima model voor:
De acceptatie van nieuwe producten of ideeën doorloopt doorgaans deze cyclus. Iets slaat eerst aan bij ‘innovators’, vervolgens bij ‘early adopters’ en vindt zo zijn weg naar de meerderheid tot ook de achterblijvers aanhaken. Niet elk product of idee doorloopt deze cyclus, sommige zaken breken niet door naar de mainstream (drones, ecstatic dancing, fierljeppen).
Mijn stelling is: de stappen die duurzaamheid en diversiteit doorliepen, gaat een bewustere omgang met technologie ook doorlopen de komende tien jaar.
En ik heb goed nieuws: volgens mij zijn we nu getuige van de stap van ‘innovators’ naar ‘early adopters’. Tot die conclusie kom ik na het nieuws van de afgelopen weken:
Nederlands bekendste psycholoog lanceert een boek over a-sociale media;
De Volkskrant pakt uit met een long-read over smartphone-etiquette;
Telegraaf TV vraagt me iets te vertellen over digitale etiquette;
Iemand ruilt zijn smartphone in voor een oude Nokia en scoort daarmee 15.000+ likes op LinkedIn. (De ironie: op social media scoren met een bericht over leven met minder social media. Love it.)
En: een mobieltjesverbod in de klas is geen taboe meer.
We hebben door dat we niet langer op dezelfde voet door kunnen gaan met onze telefoon en social media-gebruik. Net zoals we ons een tijd geleden realiseerden dat we niet langer op dezelfde manier door kunnen gaan met het uitputten van de aarde. Het vega-schap in de supermarkt groeit elk jaar. De komende tien jaar staat hopelijk in het teken van betere technologie of technologie die ons niet van onze aandacht berooft.
Dus je houdt van e-mailen?
Als je aan het werk bent, is de kans heel groot dat je ondertussen je mailbox open hebt staan. Meer dan 80 procent van de ‘professionals’ (blegh, wat een jeukwoord, alsof iemand op de werkvloer zich een amateur zou noemen) heeft zijn mail namelijk standaard openstaan naast het werk. Mede daardoor zijn werkers zo’n 2,5 tot 3 uur per dag bezig met hun email.
Dat kan een stuk slimmer.
Gelukkig zijn er een boel trucs en handigheden om slimmer met je mailbox om te gaan. Zodat je meer werk gedaan krijgt in minder tijd, met minder afleiding en stress. Dat vertel ik in een long read voor Baaz-magazine, dat ook online te lezen is.
Deze tips zijn onderdeel van de keynote/training Master Your Workweek. In deze workshop leer je hoe je slimmer werkt, minder afgeleid en gestrest bent en meer werk gedaan krijgt in minder tijd. Onder meer door slimmer om te gaan met digitale communicatie. Meer weten? Neem contact op.
In ander nieuws…
Nog heel even over social media: de eerste kids die opgroeiden als influencer, zijn nu volwassen (en niet heel blij met hun jonge influencer-carrière). De gezondheidsrisico’s van social media zijn, zo blijkt opnieuw, niet mals.
TikTok is veruit het populairste platform bij kids. Ze brengen er elke dag bijna twee uur door (gemiddeld 107 minuten). Wowie, dat is 650 uur per jaar, ongeveer een volle maand.
Wat ze daar uitspoken? De jeugd van tegenwoordig (niet de band, maar de generatie) kijkt op TikTok speelfilms in slechts tien minuten. Bonusvraag: hoeveel speelfilms kijkt een Zoomer op TikTok als hij elke minuut op het platform naar speelfilms kijkt?
Duolingo scoorde trouwens 6,6 miljoen volgers op TikTok - dit is hoe hun 24-jarige marketeer dat voor elkaar kreeg.
Digital nomads: een vloek of een zegen? In dit mooie stuk wordt er stil gestaan bij de invloed van reizende laptop-werkers in Bali, Lissabon en Mexico (gentrificatie!). En hoe ga je als digital nomad eigenlijk om met jaloerse collega’s?
Mijn mailadres is vier keer buitgemaakt en mijn telefoonnummer is op die manier twee keer gedeeld met anderen. Ontdek of- en hoe vaak je slachtoffer bent geweest van datadiefstal. (via TOT)
S02E19 van het drama Elon Musk Koopt Twitter: tijdens de Turkse verkiezingen censureert het platform tweets, wat als een knieval aan het regime wordt gezien. Elon Musk <3 vrijheid van meningsuiting.
Nog geen vakantieplannen voor deze zomer? Reis eens met de trein door Europa.
Of vraag de chatbot van Skift wat je zou moeten doen. Dit B2B-reisblad heeft alle artikelen van de afgelopen tien jaar gebruikt om een chatbot te ontwikkelen die al je reis-vragen beantwoordt.
Fijne dag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote en quiz over het digitale etiquette-boek. Ook geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.