Dit leerde ik van het schrijven van een Managementboek-bestseller
'AI, voorbij de hype' is nu beschikbaar
Goedemorgen,
Afgelopen donderdag kwam mijn boek ‘AI, voorbij de hype’ uit. Het boek werd goed ontvangen, kreeg goede recensies bij De Ingenieur, Frankwatching en Congreswereld. Het kwam zelfs op nummer 1 binnen in de Managementboek Top 100!
Het is heel fijn om te zien dat er zoveel behoefte is aan een genuanceerder verhaal over AI, waarin niet alleen aandacht is voor de economische kansen - maar ook voor de maatschappelijke kosten van AI.
MT/Sprout interviewde me over deze thematiek. Ik vertelde dat ik ‘een beetje verdrietig’ word van wat ik allemaal hoor en lees over kunstmatige intelligentie (AI). Ja, AI is een hype, maar de onderwerpen waar het over zou moeten gaan, komen amper aan bod.
Welke onderwerpen belangrijk zijn als het over AI gaat? Dat ontdek je in het stuk dat De Volkskrant plaatste waarin ik mijn belangrijkste AI-zorgen uit.
Laten we er vaker bij stilstaan dat AI een tool is (en geen doel) en ons afvragen of ChatGPT misschien wel het nieuwe Facebook is. Zo voorkomen we dat we terechtkomen in een tijdperk van slimme technologie (smart-phones en kunstmatige intelligentie) en domme gebruikers.
Dit leerde ik van het schrijven van een bestseller
De afgelopen maanden vroegen diverse mensen me: “hoe doe je dat, een boek schrijven?” Daarom leek ik het me aardig om een aantal dingen te delen die ik de afgelopen leerde van het schrijven van een boek dat op #1 kwam bij managementboek. (In lelijk Nederlands zou je dat ‘learnings’ noemen.)
Een olifant eet je in hapjes
Het schrijven van een boek kan overweldigend zijn. Waar begin je als je 30.000+ woorden op papier wil zetten? Zo’n 60 lege pagina’s in een Word-document staren je aan. Waar te beginnen?
De oplossing: zie een boek als een verzameling hoofdstukken en een hoofdstuk als een verzameling paragrafen. Zo wordt het behapbaarder.
Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje.
Hoe schrijf je een boek? Hoofdstuk voor hoofdstuk.
Begin met het einde
Voor je een woord op papier zet, vraag je je af: voor wie schrijf je en welk probleem los je voor deze groep op? Hoe beter je je doelgroep en onderwerp afbakent, hoe makkelijker alles wordt.
‘AI, voorbij de hype’ ziet er uit als AI voor dummy’s en is dat het ook ongeveer. Doelgroep: mensen die ‘iets’ met AI willen doen. Oplossing: ze laten ‘ontdekken hoe het echt zit met AI’.
(En ze leren dat het heel dom is om ‘iets’ met AI te willen doen.)
Wees koppig als jonge bokjes
Als je een boek schrijft, komen er tal van momenten dat je je afvraagt: zit de wereld eigenlijk wel te wachten op dit verhaal? Volgens mij is die schroom normaal en zelfs zinnig, omdat het je scherp houdt.
De kunst is om door te zetten, koppig te zijn. Collega-dichter annex achterneef Hanz Mirck verwoordde dat treffend in Wegsleepregeling van kracht: “Wees koppig als de jonge bokjes (…), vaarwel boekje, onze wegen scheiden hier, talm niet, wees blij dat het donker is, niemand je schaamte ziet.”
Bovenal wil ik de geweldige redacteur Willemijn Lindhout bedanken - en was het boek nooit zo mooi geworden zonder Roel Siebrand. De vierde tip zou dan ook zijn: zoek hulp van anderen en bij voorkeur: van experts.
(Heb je ‘AI, voorbij de hype’ nog niet besteld? Geen nood, dat doe je hier.)
Fijne dag,
Aaron
PS: Is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 2.700 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support ‘m dan door anderen er op te wijzen. Wil je meer weten over AI, digitale etiquette of slimmer werken? Op deze pagina vind je mijn lezingen.