Goedemorgen,
Ik heb een poosje geleden mijn eerste TEDxTalk gegeven en kan je daarom vertellen wat er achter de schermen gebeurt.
En dat is spannender dan je denkt.
Maar eerst: wat maakt een TEDxTalk een TEDxTalk? De talks hebben een kenmerkende stijl, met persoonlijke anekdotes en praktische inzichten. Dat maakt het invoelbaar en toepasbaar. Dat veel bekendheden een TED of TEDx hebben gegeven spreekt ook tot de verbeelding. Ik heb geen posters van Bill Gates of Simon Sinek boven mijn bed hangen, maar dat ik op een bijna-soort-van-ongeveer-hetzelfde podium zou staan, maakte me toch nerveus in aanloop naar mijn TEDx.
Ik was niet de enige spreker die daar last van had. Het verbaasde me dat haast iedereen last had van spanning, ongeacht iemands podiumervaring, ongeacht hoeveel keer iemand het verhaal al eerder had verteld.
Ze zeggen wel eens: het leukste aan een TED Talk geven, is een TED Talk gegeven hebben. En dat klopt wel een beetje. Het is namelijk gewoon rete-spannend.
Nu ik erover nadenk, kom ik tot de conclusie: een TEDx geven is een beetje als afzwemmen.
Als je na maanden oefenen je talk mag geven, waan je je weer in het zwembad waar je ooit je A-diploma haalde. En net zoals bij dat afzwemmen, heb je vaak genoeg gerepeteerd. Je hebt de dag ervoor zelfs proef-afgezwommen, een oefenrondje op het podium gedaan.
Je weet dus heus wel dat je met je kleren aan door het gat in het zeil onder water kan zwemmen. Net zoals je ervan overtuigd bent dat je in staat bent om je verhaal over te brengen op het publiek.
En toch: zodra je het podium oploopt, vraag je je af: hoe moest het ook alweer?
Op het moment dat je boven water komt, weet je weer waarom je de afgelopen tijd zoveel hebt geoefend. Omdat het niet alleen fijn is om naar de rand toe te zwemmen, je een vis in het water te voelen en te horen dat het ‘gelukt’ is. Maar ook omdat je hoopt dat je voor beweging zorgt, wat golven in het water wil brengen.
Mijn golven: digitale etiquette. Ik hoop dat we ons online iets vaker gaan gedragen als we offline doen. We brengen meer dan 20 jaar van ons leven door op het internet. Tijd om ons af te vragen: hoe gaan we daar met elkaar om? Laat deze keynote een start zijn van dat gesprek.
Vind je deze lezing leuk? Zou je het met jouw collega’s eens willen hebben over digitale etiquette? Ben je benieuwd wie het meeste verstand heeft van moderne omgangsvormen en zou je het leuk vinden om daar over gequizd te worden? Dat kan! Hier vind je meer info over deze lezing - en quiz - over digitale etiquette.
In ander nieuws…
Meta lanceerde een tool waarmee je gezichten en audio (stemmen ) kan generen dat niet van echt te onderscheiden zijn. Dat gaat vast goed: het maken van deepfakes nog makkelijker maken. Daarom werkt Meta samen met Microsoft om de risico's van het misbruik van synthetische media te beheersen. Dweilen, kraan, open. Ondertussen stevenen we af op een wel heel letterlijk gevecht tussen Mark Z en Elon M.
AI, Kunstmatige Intelligentie kan niet zonder… arbeid van mensen. Zo kunstmatig is die intelligentie niet. En in wat voor omstandigheden werken de werkers achter AI? (Spoiler: niet al te beste).
Verzuim, met name onder jongeren, is hoger dan ooit. Dat komt mede doordat we nog op een onverstandige manier omgaan met digitale communicatie, betoog ik in de Telegraaf.
Er is gelukkig een oplossing voor dit probleem: slimmer omgaan met alledaagse tech als mail, telefoon en computer. Via Aandachtswerk geef ik workshops en lezingen over dit onderwerp.
Het is steeds lastiger om personeel te vinden. Sommige startups geven hun medewerkers de mogelijkheid om remote te werken, in de hoop dat het ze aantrekkelijker maakt.
Andere bedrijven belonen hun werknemers juist als ze naar kantoor komen. Een tientje voor een goed doel naar keuze als je naar je werk komt, waarom niet? Welkom in het post-corona-kantoor-tijdperk.
Een op de vijf SnapChatters (150 miljoen van de 750 miljoen gebruikers) zou al gebruik gemaakt hebben van de AI-chatbot van Snap. De bedoelingen van die chatbot zijn niet heel fris.
Sinds kort kan je geen Netflix-account meer delen met anderen. Die maatregel is niet populair, maar wel lucratief. Daardoor meldt Netflix weer eens groeicijfers.
Over Netflix gesproken: Seizoen 6 van Black Mirror is net gelanceerd en de serie is niet alleen vermakelijk (op een dystopische manier), maar ook voorspellend. Hier vind je alle Black Mirror-afleveringen die zijn ingehaald door de realiteit.
Veel mensen hebben informatie over het weer, maar delen die niet met anderen. Jammer! Zo blijft er twijfel bestaan. Vandaag is het bijvoorbeeld warm en dat mag een ander best weten. Spreek je uit! (Een klassieker van De Speld).
Fijne dag,
Aaron
PS: Ik maak deze nieuwsbrief graag en vind het heel leuk om te zien dat het aantal abonnees gestaag groeit (inmiddels zo’n 1500 lezers via LinkedIn en Substack). Mocht je over een muis, toetsenbord of duim beschikken en deze nieuwsbrief willen doorsturen naar vrienden, bekenden of kennissen, dan ‘like’ ik jouw bijdrage aan mijn ‘subscribers’.