De werktelefoon maakt een comeback (en dat is heel goed nieuws)
Plus: tips voor minder afleiding op het werk en meer productiviteit
Goedemorgen,
Steeds meer overheden en organisaties verbieden hun werknemers om TikTok op hun telefoon te gebruiken. Niet omdat de app zo verslavend is – dat is het ook – maar omdat de angst bestaat dat de Chinese overheid via TikTok gegevens in kan zien.
Onbedoeld gevolg: de werktelefoon maakt een comeback. Verizon heeft het in de VS over een stijging van 50 procent van de verkoop van zakelijke telefoons. Dat is goed nieuws voor werkend Nederland. Betekent de comeback van de werktelefoon ook de terugkeer van de scheiding tussen werk- en privéleven?
Kantoormedewerkers zijn sinds de pandemie steeds langer bereikbaar en hebben het gevoel altijd ‘aan’ te moeten staan. Tegelijkertijd is er een ongekend hoog aantal burnouts en stressklachten. Nu er een gigantisch personeelstekort is, is het belangrijk dat werknemers niet opbranden. Duurzame inzetbaarheid betekent dus ook dat je soms ‘uit’ mag staan.
Met name theoretisch opgeleiden werken over zonder ervoor betaald te worden. 74 procent van de theoretisch opgeleide werkers geeft aan weleens over te werken, bij praktisch opgeleiden is dat 29 procent. Het lijkt normaler om iemand onbetaald, buiten werktijd een mail te laten beantwoorden, dan een muurtje te laten metselen. Er zijn weinig kapper die gratis knippen omdat het zondag is.
Misschien denk je: dat ene werkmailtje na klokslag vijf uur, wat maakt dat uit? Nederlanders werken gemiddeld drie uur per week over. Jaarlijks gaat het om ruim 20 miljard euro aan onbetaald overwerk, zo’n 3200 euro per persoon. De PvdA diende een voorstel in dat werknemers het wettelijke recht geeft om in hun vrije tijd onbereikbaar te mogen zijn. Dat voorstel heeft het helaas niet gehaald. Hoopgevend nieuws: zorgpersoneel mag nu wel onbereikbaar zijn.
De werktelefoon zorgt er misschien voor dat er weer een scheiding tussen werk en privé komt. Laat dat het onbedoelde, positieve effect van TikTok zijn.
Slimme technologie? Domme gebruikers!
Hoe langer ik spreek over onze omgang met technologie, hoe meer ik tot de conclusie kom: we leven in een tijd van slimme technologie en domme gebruikers. We hebben allerlei slimme functionaliteiten, maar geen idee hoe we er op zo’n manier mee om moeten gaan dat we er blij van worden.
We worden boos door alle onzinnige discussies op Twitter. Daar is een oplossing voor: trek je er niets van aan - of verwijder de app, zoals fervent Twitter-gebruiker Bert Brussen deed.
We volgen 24/7 het nieuws via nieuwsapps of social media, waardoor we ongelukkig worden van al het slechte nieuws dat voorbij komt. Ook daar is een oplossing voor: een (social) media dieet.
Onze werkdagen duren onnodig lang, omdat we op onze computer afgeleid worden door allerlei meldingen. Frustrerend. Deze tips helpen je om dat probleem op te lossen.
Wie dacht dat het middelgrote scherm voor veel afleiding zorgt… ontmoet de smartphone. We pakken ‘m dagelijks zo'n zeventig keer op en kijken er 5,5 uur per dag naar. Dat kan slimmer - met deze tips.
Deze tips zijn onderdeel van de keynote/training Master Your Workweek, waar je meer van dit soort handigheden leert. In deze workshop leer je hoe je slimmer werkt, minder afgeleid en gestrest bent en meer werk gedaan krijgt in minder tijd. Onder meer door minder afgeleid te worden. Meer weten? Neem contact op.
In ander nieuws…
Alles is AI. Althans, zo lijkt het nu eventjes. We worden vrienden met AI. We laten AI onze huwelijksgeloften schrijven. We moeten minder bezig zijn met AI, zegt de een. AI zal zijn belofte niet waar maken, zegt de ander.
Waarom ook niet: een nieuw lijstje met handige AI-tools.
Ik werd deze week twee keer gevraagd naar mijn visie op AI. Een keer door het Radio 1-programma Spraakmakers en een keer door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Beluister de uitzendingen en ontdek of ik geen AI ben.
Sommige bedrijven verbieden het gebruik van ChatGPT. Waarom? (Omdat het onduidelijk is wat er gebeurt met de input die je ChatGPT geeft. Hoe veilig zijn bedrijfsgeheimen nog?)
Het algoritme van TikTok is niet alleen verslavend. Het zorgt er ook voor dat je steeds dezelfde content te zien krijgt. En het is lastig om daar uit te breken, ook als je aan het rouwen bent.
Inspirerend. Wim de Bie mogen we niet alleen herinneren door alle briljante typetjes die hij neerzette, hij was ook een internetpionier (via Erwin Blom). Nog meer digitaal literatuur-nieuws: er duikt een nieuw manuscript van Hugo Claus op op Catawiki.
Komt Schiphol dan eindelijk in zee te liggen? Techneuten weten het nog niet zeker. Jammer, want de Wallen-eilanden lijkt me nou typisch zo’n twee-vliegen-in-één-klap-verhaal.
Het wemelt op LinkedIn van de… spionnen. Het platform is 20 jaar oud; dit stuk staat stil bij het succes van het zakelijke platform.
Ondertussen slikken doktoren stukjes Lego in. Uit naam van de wetenschap. Echt waar.
Jarenlang keken we naar unboxing video’s. Nu is het tijd voor…. video’s waarin we spullen inpakken. Ga vandaag op tijd naar huis, ons werk zit erop, het internet is af.
Fijne dag,
Aaron
PS: Mocht je dat leuk vinden, dan kan je mijn laatste boek Niet appen tijdens het eten via managementboek.nl bestellen. Er is een keynote en quiz over het digitale etiquette-boek. Ook geef ik een productiviteitstraining ‘Master your workweek’.