De oplossing is schaamte. Schermschaamte
Wat hebben de makers van de atoombom en AI met elkaar gemeen?
Goedemorgen,
Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb slecht nieuws, slechter nieuws, maar gelukkig ook een oplossing.
Het slechte nieuws is dat je een gebruiker bent. Je bent namelijk schermverslaafd.
Het slechtere nieuws: het lukt je niet om af te kicken, ook al baal je zelf ook van je (gemiddelde) schermtijd van tweeënhalf uur per dag, tijd die je liever anders besteedt. Jaarlijks breng je bijna duizend uur door je op je smartphone. Stel je eens voor wat je met die tijd kan doen. Ik geef je wat suggesties: anderhalve nieuwe talen leren, tien keer helemaal Game of Thrones kijken of twaalf keer Breaking Bad.
En dan nu het goede nieuws. Er is een oplossing. Schaamte. Schermschaamte, om precies te zijn. Zoals vliegschaamte ons bewuster maakte van de CO2-uitstoot van vliegen, zo kan schermschaamte ons ook wakker schudden. (Fun fact: het internet zorgt voor evenveel CO2-uitstoot als vliegen.)
Het is tijd voor schermschaamte
Ik was te gast bij Met Nerds Om Tafel (altijd een feest) en vertelde de nerds over Schermschaamte, dat mogelijk een nieuw boek wordt.
Ook schreef ik een vreselijk lang stuk dat geen rekening houdt met de gemiddelde concentratieboog van kantoormedewerkers in het digitale tijdperk (namelijk: drie minuten). Als je denkt dat je 2000 woorden aankan, klik dan vooral hier.
Lang verhaal kort: laten we ons schamen voor onze schermtijd. Laten we anderen erop wijzen dat het – ik stel me voor hoe een puber dit tegen zijn ouders zou zeggen – ‘vet triest’ is als je schermtijd hoger is dan een uur.
Schermschaamte ontslaat de overheid niet van zijn plicht om betere wetten te maken of ontwikkelaars om betere technologie te maken. Maar tot die tijd, hopelijk is het maar heel eventjes nodig, zou schermschaamte ons op onze verantwoordelijkheid kunnen wijzen om een gezondere relatie op te bouwen met onze telefoon.
Tot die tijd moedig ik je aan om deze vraag te stellen aan iedereen die het wil horen: heb jij je al geschaamd voor je schermtijd?
Hoe zit het met jouw schermschaamte?
In ander nieuws…
Schermschaamte bij kinderen: wat te doen? Het Centre for Human Technology heeft een prima toolbox ontwikkeld om kids van hun scherm te krijgen. En deze Gen Z TikTokfluencer lanceerde een cursus met een treffende naam: Antidote.
Tom Grosfeld schreef voor het FD een mooi stuk over de prijs van een flexibeler (werk)leven. Ik vertelde hem waarom ik steeds vaker denk: werken tussen negen en vijf is zo gek nog niet.
Ik schreef een stukje voor het Parool over waarom de film Oppenheimer pijnlijk actueel is. Wie cynisch is, ziet in Oppenheimer namelijk een voorbode van de afgelopen decennia, waarin oprichters van start-ups als Uber en Facebook achteraf hun excuses aanboden in plaats van vooraf om toestemming te vragen. Waarom de makers van de atoombom en AI meer met elkaar gemeen hebben dan je denk.
Over AI gesproken. Weet je wie er een heel goed boek heeft geschreven over kunstmatige intelligentie? James Bridle. Dat moet je lezen. Of lees tenminste de zeven lessen die ik uit zijn boek haalde. En lees het boek daarna alsnog.
Over de zin en onzin van tech-hypes: 'AI is erg handig voor het in kaart brengen van eiwitstructuren – een enorme doorbraak in de biologie. In plaats daarvan hebben we het over de oninteressante vraag of ChatGPT je copywriting-baan gaat overnemen.’
Het is 2023. We moeten ons zorgen maken of de data in onze hersenen wel goed beveiligd is. We gaan de komende jaren nog veel lezen over hersen-privacy en er nog veel over horen, zoals in deze aardige podcast.
Wat doe je als je niet wil geloven in klimaatopwarming? Dan verzin je aparte theorieën die de talloze bosbranden kunnen verklaren. Zoals…. space lacers.
Jongeren vinden dat een punt gebruiken in berichten agressief overkomt. Oke, dat is een manier om het op te schrijven. Een andere manier zou zijn: waarom hebben boomers niet door hoe agressief het overkomt als ze hun appje met een punt eindigen?
Moet ik me schuldig voelen over de gentrificatie van mijn wijk? Nee, want Marx was zelf ook een gigantische hipster. “Hij hield van theater en dure wijn. Als hij nu had geleefd, had hij waarschijnlijk ook een OneFit-abonnement gehad.”
Zelf-rijdende auto’s blijven toekomstmuziek, maar goddank is er nu een parkeergarage die je auto automatisch voor je inparkeert.
Fijne dag,
Aaron
PS: Dank je voor het lezen! Je kan deze nieuwsbrief doorsturen naar vrienden en/of kennissen, zodat ze niets hoeven te missen. Zou je meer willen weten over productiviteit, digitale etiquette of AI? Hier vind je de lezingen die ik daarover geef.