Goedemorgen,
Hoe gaan tools als ChatGPT en Copilot ons werk veranderen?
Deze AI-tools geven ons de beschikking over ‘oneindig veel stagiairs’. AI-tools maken het mogelijk om in razend tempo werk uit handen te nemen dat we liever niet zelf doen.
Daardoor blijft er tijd over voor werk waar mensen beter in zijn: strategisch denkwerk, creatief werk of menselijk contact. En net zoals het werk van stagiairs niet foutloos is, is het ook belangrijk om de output van AI-tools kritisch te controleren.
Opvallend vaak wordt de verantwoordelijkheid voor deze ‘AI-stagiair’ neergelegd bij echte stagiairs, omdat de overtuiging bestaat dat jonge mensen verstand hebben van nieuwe technologie. Maar dat is onhandig.
AI verdient aandacht van meer senior collega’s – of beter nog: de leiding van een organisatie. Er is kennis nodig om te bepalen wanneer een AI-experiment als succesvol beschouwd kan worden.
Want ook AI kan niet zonder businesscase, zo bewijst dit farmaceutisch bedrijf dat besloot niet meer met Microsoft Copilot te werken omdat de baten niet opwogen tegen de kosten.
In een stuk voor MT/Sprout deel ik 6 nuchtere lessen voor managers die iets met AI willen doen:
1 AI is een tool en geen doel
2 Laat verantwoordelijkheid voor de AI-stagiair niet over aan stagiairs
3 Data zijn niet neutraal
4 Nu inzetten op ethiek geeft later een voorsprong
5 AI kan bijeffecten hebben
6 Management blijft mensenwerk
Omdat AI de verantwoordelijkheid is van leiders, ontwikkelde ik een lezing over AI en leiderschap, die je online integraal terugkijkt. Hieronder een voorproefje.
Innovatie kan niet zonder wetgeving
Google en Techleap waarschuwden in het AD dat Nederland miljarden euro’s misloopt als we niet veel meer inzetten op kunstmatige intelligentie. Aldus AI-producent Google. Ofwel: wij van wc-eend, adviseren wc-eend.
Maar: AI is een ramp voor het milieu - en zorgt er zelfs voor dat Microsoft en Google eigen kerncentrales kopen. (Prompt: maak een foto-realistische afbeelding van een kerncentrale in een Hollandse, betegelde achtertuin.)
Begrijp me niet verkeerd: AI heeft waarde, maar de beloftes van AI-producenten als Google zijn opgeblazen. Techleap, nota bene met publieke middelen gefinancierd, zou er goed aan doen juist kritischer te zijn ten opzichte van Google. Dat vertelde ik recent aan Businesswise.
Ook interessant: de oproep van bezorgde trendwatchers die menen dat (Europese) wetgeving innovatie in de wegstaat.
Afgelopen zondag hoorde ik Marietje Schaake bij Brainwash uitleggen dat die tekst (wetgeving belemmert innovatie) een van de meest succesvolle frames uit de techlobby is.
Een auto pas is pas te koop als we zeker weten dat-ie op de snelweg niet uit elkaar valt. Maar software (of AI) mag bewust verslavend zijn, de democratie bedreigen of mentale problemen bij jongeren veroorzaken en nog vinden we regelgeving overbodig. Opmerkelijk.
Bovendien: Europese tech heeft 99 andere problemen, zoals geen gezamenlijke kapitaalmarkt en moeite om buitenlands personeel in te huren door anti-migratieregelingen. Veel van die problemen los je juist op met meer (of andere) Europese wetgeving.
Het tegendeel is dus waar: innovatie kan niet zonder wetgeving. Dat klinkt niet zo spannend en disruptief, maar dat maakt het niet minder waar.
Fun fact: ook Neerlands groeibriljant ASML was er niet geweest zonder hulp van ‘de grootste uitvinder aller tijden’ (de overheid).
In ander nieuws…
Snelgroeiende bedrijven zijn een stuk positiever over de potentie van artificiële intelligentie (AI) dan het Nederlandse bedrijfsleven gemiddeld, ontdekte het FD. In dit stuk leg ik je uit hoe je effectief met AI werkt.
Uit interne documenten blijkt wat iedereen eigenlijk al wist: het is de strategie van TikTok is om kinderen verslaafd te maken.
Het probleem is niet dat robots steeds meer op ons gaan lijken. Het probleem is dat de mens steeds meer op robots lijkt. Zoals maaltijdbezorgers, zo ontdekte een onderzoeker: “Als een maaltijdbezorger moet wachten op het eten, wordt hij daarvoor niet betaald, dus groeit de ergernis. Dus denkt de bezorger: ik doe wat het beste is voor mij. Ze worden een beetje als robots.”
AI is nu ook beter in tafeltennis. Te gek. Kan al die kennis niet ingezet worden om, ik zeg maar wat, ziektes te genezen, klimaatopwarming te fixen of fatbikes van het fietspad te krijgen?
AI en copyright, het blijft ingewikkeld. Perplexity vat journalistieke content samen (waarom doet Google dat niet?), waardoor media nog minder geld verdienen en dus volgen er rechtszaken. Maar Perplexity toont tenminste de bron, waardoor je kan doorklikken naar het originele verhaal. Dat is toch ethischer dan ChatGPT, dat geen bronnen toont? Ingewikkeld.
Ik was te gast in een podcast met de bijzondere titel ‘Innovatie wasstraat’ (een wasstraat waar je heel innovatief uitkomt?) en vertelde over de verborgen maatschappelijke kosten van kunstmatige intelligentie, zoals de CO2-uitstoot van AI.
Deze film over robots is helemaal gemaakt door AI. Maar: is het kunst?
Dit had een Black Mirror aflevering kunnen zijn. Man gebruikt AI om liedjes te maken, laat AI-robots naar die liedjes luisteren, verdient daar 10 miljoen dollar mee en wordt vervolgens gearresteerd want dat mag niet.
Dat is leuk, Klokhuis maakte uitzendingen over AI - en won daarmee een Cinekid Award. Een van de afleveringen werd mede-geschreven door ChatGPT. Een Klokhuis-redacteur dacht: “als de computer een sketch kan schrijven, hou ik ermee op. ChatGPT kwam een heel eind. Maar toen we vroegen om het grappiger te maken, kregen we een versie waarin alle cowboys ineens een rode clownsneus op hadden. Abstract denken en humor vindt de chatbot dus nog moeilijk.” Check ook vooral de Klokhuis AI Studio, waarin op begrijpelijke toon wordt uitgelegd wat AI vermag.
Onderzoekers ontdekten dat het injecteren van kleine diamantstofjes in de atmosfeer klimaatverandering tegen kan gaan. Sterrenstof was nog nooit zo groen.
Fijne dag,
Aaron
PS: Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 3.400 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan door anderen er op te wijzen. Dat is de enige manier waarop deze nieuwsbrief kan groeien (en ik er nog meer tijd aan kan besteden). Wil je meer weten over AI, digitale etiquette of slimmer werken? Op deze pagina vind je mijn lezingen.