Alles wat je moet weten over ChatGPT o1, de nieuwste ChatGPT
Hoera, AI voorbij de hype heeft een tweede druk
Goedemorgen,
Recent lanceerde OpenAI een nieuw AI-model: ChatGPT o1. In deze nieuwsbrief praat ik je in sneltreinvaart bij over deze nieuwe chatbot: wat het kan, wat het niet kan en welk perspectief onvoldoende belicht wordt als het over o1 gaat.
Dit kan o1 heel goed: vorige systemen van OpenAI waren onvoldoende transparant - waardoor het onduidelijk is waar ChatGPT informatie vandaan haalde of waarop een uitkomst werd gebaseerd. ChatGPT o1 (ook wel Strawberry genoemd) toont welke ‘redeneerstappen’ er genomen worden om tot een uitkomst te komen. Daardoor is het transparanter. Ook kan het beter complexere vraagstukken, berekeningen en analyses uitvoeren. Het is bijzonder handig voor programmeurs, want Strawberry zou volgens OpenAI heel goed zijn in het schrijven van complexe computercode.
Wil je ChatGPT o1 gebruiken om code te schrijven, zorg dan dat je specifieke vragen stelt en de output van de chatbot niet als finale versie van computercode gebruikt. Andere tips om met AI te werken, vind je in dit hoofdstuk van AI, voorbij de hype.
Dit kan het niet: Open o1 maakt geen verbinding met het internet, dus kan het geen gebruikmaken van nieuwe informatie. Daarbij is het slomer en duurder in gebruik dan ChatGPT-4.0.
In de praktijk ziet Strawberry er als volgt uit:
OpenAI stelt dat o1 anders is dan andere AI-modellen, omdat het ‘nadenkt’ voordat er op vragen wordt geantwoord. Daardoor zijn er minder ‘hallucinaties’ (foute of rare antwoorden).
Een chatbot die nadenkt, redeneert en daardoor minder vaak hallucineert. Klinkt goed, toch? Maar het is ook behoorlijk absurd.
ChatGPT is statistics on steroids. Je kan het vergelijken met de autocomplete functie in WhatsApp. Als je een appje stuurt, vult WhatsApp automatisch je zinnen aan. Dat doet WhatsApp niet omdat het weet wat je wil typen of omdat het systeem je heel goed kent. WhatsApp gebruikt bergen data en rekenkracht om te voorspellen welk woord je wil gebruiken.
AI-chatbots werken op dezelfde manier. Het zijn in feite hele grote rekenmachines, die goed zijn in voorspellen. Ze denken niet na, redeneren niet en hallucineren ook niet. Maar doordat ChatGPT redeneerstappen toont en soms langer doet over het produceren van een antwoord, krijgen gebruikers de indruk dat ze met een persoon chatten.
Dit fenomeen noemt men antropomorfisme: het toedichten van menselijke eigenschappen aan iets wat niet menselijk is. Wie een steen eenzaam noemt, of een glas koppig, wordt voor gek verklaard. En toch zijn er mensen die zeggen dat een chatbot redeneert, denkt en hallucineert.
Laten we dat alsjeblieft nooit normaal vinden.
Chatbots als ChatGPT o1 hebben geen begrip van de werkelijkheid. Het zijn hele grote rekenmachines die over veel data en rekenkracht beschikken. Daardoor zijn ze in staat om voorspellingen te doen, teksten of computercode te schrijven. Hartstikke handig. Maar dat doen chatbots zonder de wereld te begrijpen.
Onthoud dat chatbots als ChatGPT statistics on steroids zijn. Zie het niet als een machine die nadenkt, redeneert of hallucineert. Voor je het weet vraag je de chatbot om levensadvies. En dat is niet bedoeling, zo legt deze professor uit.
Onze chatbots kunnen niet nadenken, dus moeten we dat zelf blijven doen. Dat is niet alleen goed nieuws, maar ook een aanmoediging.
In ander nieuws…
Over AI gesproken. Het UWV wil slimme software inzetten om fouten met WIA-uitkering sneller op te sporen. Niet het beste idee. Bij Binnenlands Bestuur en in NRC leg ik uit hoe het UWV wél ethisch aan de slag gaat met AI. Ook was ik weer te gast op tv bij EenVandaag om hierover te praten.
Om daarop voort te borduren: Stijn Bronzwaer van NRC zoekt positieve AI-initiatieven, dus: wie gebruikt er AI om de wereld een mooiere plek te maken?
Dat is…. opvallend: veel gemeentes willen ‘iets’ met AI, maar hebben geen idee wat precies. Terwijl AI een tool is - en geen doel. (Gemeente Breda ontdekt ondertussen hoe AI het werk leuker kan maken.)
Ik was te gast bij de podcast van StoryBrand om te praten over AI. Hoe zit het nou echt met AI? Die vraag hoop ik in deze uitzending te beantwoorden.
He, wie had dat gedacht. De CO-uitstoot van datacenters is veel meer dan techbedrijven rapporteren. Terwijl het zulke jofele bedrijven zijn.
Interessant. Een bobo bij Meta durft te zeggen wat we allemaal denken: Elon Musk heeft Twitter veranderd in een eenmansproject voor een bepaalde politieke stroming. (Musk vroeg zich zelfs hardop af waarom er nog geen aanslag op Harris is gepleegd. Waar eindigt vrijheid van meningsuiting en begint opruiing?)
Over Amerikaanse verkiezingen gesproken. Wie won het debat: Trump of Harris? De markt lijkt het te weten: het aandeel van Trump Media daalde na het (voorlopig enige) debat met 10%.
Meta geeft toe publieke foto's van gebruikers te scrapen en te gebruiken om AI-modellen te trainen. All your data are belongs to us, opt-out is futile.
Over Meta gesproken. Zuckerberg is klaar met sorry zeggen voor alles wat er mis is gegaan bij Facebook (Cambridge Analytica, kids met mentale problemen, nepnieuws, etc) en Casey Newton schreef er treffend over: “The moment Mark Zuckerberg stops apologizing could give the rest of us a lot to be sorry about.”
Waarom het belangrijk is om vaker niets te doen wordt op briljante wijze duidelijk in deze Stanford-talk: Why You Should De-Optimize Your Life. Als je 9 minuten over hebt, neem de tijd voor deze korte keynote.
Videomakers krijgen miljoenen om hun content ook op Spotify te zetten.
Het FD publiceerde een genuanceerd, realistisch en afgewogen stuk over de AI-hype: Geloof in AI als wondermiddel vervliegt.
"Ik zou mijn oudere collega’s willen meegeven dat jongere medewerkers denken dat zij boos op ons zijn als ze hun appjes of chats afsluiten met een punt." Waarom de ene generatie anders appt dan de ander.
Dat is leuk: de eerste druk van ‘AI, voorbij de hype’ verkocht in drie maanden uit. Blije auteur en tweede druk zien er als volgt uit:
Omdat een nieuwsbrief niets is zonder ludieke winacties: mail me wat jouw favoriete algoritme is - en de meest originele inzending krijgt een gesigneerd exemplaar van ‘AI, voorbij de hype’ thuisgestuurd.
Fijne dag,
Aaron
PS: Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 3.050 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan door anderen er op te wijzen. Wil je meer weten over AI, digitale etiquette of slimmer werken? Op deze pagina vind je mijn lezingen.