Goedemorgen,
Men zegt (te) vaak ‘Ik wil iets met AI doen’. Maar: ‘ik wil niets met AI te maken hebben’ hoor ik minstens even vaak. Zonde, want AI kan je helpen om effectiever te werken. En angst is zelden een goede raadgever.
Vaak berust de angst voor AI op het misverstand dat kunstmatige intelligentie voor massale werkloosheid zorgt. Of erger nog: dat het een bedreiging vormt voor de mensheid. Goed nieuws: AI maakt ons niet allemaal werkloos. En de Terminator is voorlopig nog science fiction. De AI-foben zou ik willen aanmoedigen om hun angst opzij te zetten.
Aan de andere kant staan AI-fetisjisten, die menen dat elk probleem door AI opgelost kan worden. Die moedig ik aan om de volgende vijf vragen te stellen:
1: Zien we andere oplossingen over het hoofd?
Zorgminister Agema denkt dat AI in de zorg revolutionair gaat zijn, omdat AI ervoor zorgt dat zorgmedewerkers minder tijd kwijt zijn aan administratief werk. Maar hoe revolutionair is het automatiseren van werk dat überhaupt niet nuttig is? AI overschaduwt soms alternatieve oplossingen, ook als die beter, goedkoper of simpeler zijn. Zoals: elkaar vertrouwen in plaats van controleren, betoogde ik in De Telegraaf.
2: Hoe ethisch is deze AI-toepassing?
Het UWV wil AI gebruiken om een achterstand van WIA-dossiers weg te werken. AI selecteert dossiers die mogelijk niet goed behandeld zijn. Klinkt slim, is het niet, want zo ontstaat er willekeur. Slimmer is om AI-tools te gebruiken om dossiers te laten samenvatten en ze sneller te behandelen. Dat voorkomt willekeur en maakt medewerkers efficiënter.
3: Stellen we dezelfde eisen aan AI als aan auto’s en chocola?
Steeds meer auto’s zijn elektrisch en steeds meer cappuccino is op basis havermelk, want: het milieu. Steeds meer kleding en chocola is slaafvrij, want: mensenrechten. Het is tijd om dezelfde eisen te stellen aan onze AI-software als aan onze chocola en auto’s. Het is tijd voor ethischere AI - Max Havelaar AI. Dus: Claude in plaats van ChatGPT en MissJourney in plaats van Midjourney.
4: Worden we niet afhankelijkheid van AI?
Nieuwsmedia zijn steeds afhankelijker geworden van social media om bezoekers naar hun site te lokken. Nu social media minder nieuwsberichten aan hun gebruikers tonen, is dat een nieuwe klap voor de journalistiek. De vraag is of je als organisatie ziel en zaligheid wil uitbesteden aan bedrijven als Google, Microsoft en OpenAI. Dat is, zo bewijst de praktijk, niet zonder risico.
5: Denken ook de grote mensen mee?
Nog te vaak hoor ik dat stagiairs de verantwoordelijkheid voor AI-projecten krijgen toebedeeld. Begrijpelijk, want jonge mensen wekken al gauw de indruk verstand te hebben van nieuwe technologie. Maar het is ook onhandig, want AI verdient aandacht van meer senior collega’s - of beter nog: de leiding van een organisatie. Zo worden misstanden voorkomen én kan worden ingeschat of AI de business versterkt.
In ander nieuws…
Volgens de wet moet iedereen die met AI-systemen werkt vanaf volgend jaar AI-geletterd zijn. Ondertussen maakt de overheid volop gebruik van AI, maar is volgens onderzoek niet voldoende bewust van de risico’s. Ingewikkeld.
De volgende mijlpaal in het mainstream maken van bewuster omgaan met technologie is: een stuk op Linda.nl over discriminerende en seksistische AI (!). Over 20 jaar is slimmer omgaan met tech even normaal als duurzaamheid en diversiteit nu (hoop ik).
Het idee dat onze hersenen wegrotten door alle domme dingen op het internet heeft nu ook een eigen Wikipedia-pagina: Brain Rot. Dus bestaat het echt.
Ik zoek naar 'Max Havelaar AI'. Wie kent AI-tools die handig, maar ook ethisch verantwoord en duurzaam zijn? Laat het me weten. Op LinkedIn deelt men tools als Claude, Aleph Alpha en ELM.
Nederlandse techbro wil niet langer voor zijn parkeertickets betalen, dus bouwt een app die scanautos herkent. Dat zijn volgens hem 'money-grabbing machines on wheels'. Hij hoopt 1,5 miljard euro aan gemeente-inkomsten te 'disrupten'. Lees: gemeenschapsgeld te derven. Daar is een prima woord voor: aso-tech.
Joop Snijder heeft prima praktische tips om beter te prompten.
Ironisch. Social media als TikTok houden bij wat iemands geaardheid is en verkopen die info aan adverteerders. Maar TikTok is ook sponsor van Pride Amsterdam. Geeft de Pride niets om privacy?
Dit verzint zelfs Black Mirror niet: een smartvape. De achttienjarige Rose zegt tegen de NOS: “Er zit gewoon een telefoon in je vape. Ze maken het zo nog verslavender.” Wat is verslavender geworden: het vapen of de telefoon?
Dat is leuk, mijn stukje in de Telegraaf is bij BNR gerecycled tot ongevraagd advies aan het kabinet. Luistert allen naar Felienne Hermans, hoogleraar vakdidactiek van de informatica aan de VU.
Digitale etiquette: Bedrijven gebruiken AI om meetings te notuleren. Maar soms luisteren die tools mee als dat niet de bedoeling is. Waardoor onze gênantste geheimen bekend worden bij collega's. Ronduit onhandig.
Wil je muziek buiten je Spotify-algoritme leren kennen? Dit platform bundelt muziek per tijdperk en land en filtert expres niet op genre. Best cool.
Beste van het web, via The New York Times.
Fijne dag,
Aaron
PS: Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen dat anderen niet mogen missen? Laat het me weten. Deze nieuwsbrief stuur ik inmiddels naar meer dan 3.300 abonnees. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan door anderen er op te wijzen. Dat is de enige manier waarop deze nieuwsbrief kan groeien (en ik er nog meer tijd aan kan besteden). Wil je meer weten over AI, digitale etiquette of slimmer werken? Op deze pagina vind je mijn lezingen.