300.000 Nederlanders geloven in dit krankzinnige complot
Nepnieuws is overal
Over complotten gesprekken: het ging de afgelopen weken veel over nepnieuws. BNR fabriceerde zelfs nepnieuws om aan te tonen dat nepnieuws zich makkelijk verspreidt via juicekanalen. Volg je het nog? Goed werk van Talitha Muusse, die laat zien dat de journalistiek te belangrijk is om over te laten aan types als Yvonne Coldeweijer.
Ook roddeljournalistiek zouden we serieus moeten nemen: wie zich inzet voor de publieke zaak – bestuurders, politici en opiniemakers – ligt al onder een vergrootglas. Moeten die ook nog te maken krijgen met de grillen van Life of Yvonne? Hieronder een beknopte video van de geslaagde actie van Musse:
Gelukkig wordt er ook actie ondernomen tegen fake news. Soms op een wel heel erg creatieve manier.
Een groep Litouwers riep Russisch-sprekende inwoners van andere landen op om Russische inwoners te bellen. Het doel: Russen met elkaar laten communiceren, waar ze ook zijn, in een poging de oorlog in Oekraïne te stoppen.
“Ik denk dat de enige mensen die deze oorlog kunnen stoppen Russische burgers zijn”, aldus Paulius Senuta, een van de initiatiefnemers. Er wordt gebeld naar een database van 40 miljoen Russische nummers, in de hoop het gesprek aan te kunnen gaan over de oorlog. Is dit zo'n gesprek dat het verschil maakt? Mooi voorbeeld van hoe mensen op individueel niveau, samen, maatschappelijke verandering kunnen realiseren.
Ik hoop echt dat deze aanpak werkt en er meer Russen het echte verhaal leren kennen over de oorlog in Oekraïne. Wat in elk geval niet werkt, is het factchecken van nepnieuws. Het zou nepnieuws alleen maar verder verspreiden. Zouden media daar dan ook mee moeten stoppen? Die vraag probeer ik te beantwoorden in Het Parool:
Gelukkig zijn er ook nog leuke dingen
Als je geen fan bent van Marcel van Roosmalen, dan heb je een boel content in te halen. Ben je wel fan, dan is deze rapportage in de Volkskrant een must-read:
Joris Luyendijk was te gast bij Tegenlicht en had een openhartig gesprek met Roland Duong, die zelf ook een paar voorbeelden van uitsluiting deelt uit zijn leven. Verwacht geen kruisverhoor of journalistieke valstrik (hallo, Buitenhof!) maar een inhoudelijk gesprek over de tijdgeest, mansplaining en witte mannen uit minder geletterde milieus.
De laatste tip: een mooie productie van de NOS (geen fake news), waarin je ervaart hoe onvrij het internet in Rusland is. Of beter gezegd: het internjet.
Vond je deze nieuwsbrief leuk? Ik maak ‘m graag. Je kan mij helpen door: me in te huren als dichter of spreker, mijn nieuwsbrief door te sturen of mijn boek te kopen.
Of, en dat is helemaal gratis, door deze nieuwsbrief als 'belangrijk', 'vip' of 'priority' aan te merken. Ik hoor dat de nieuwsbrief soms in spamboxen terechtkomt; hoe meer mensen 'm als belangrijk aanmerken, hoe minder hij in spamboxen terechtkomt en hoe vaker de content (die king is) in de juiste context (jouw inbox) terechtkomt. En dat moeten we willen, met z'n allen.
Tot over twee weken!
Aaron